Radu Lupescu, medic român care profesează în Franța, a declarat că doar cei care au contact direct prelungit cu o persoană infectată sunt supuși unui risc mai ridicat de a contracta coronavirusul.
Medicul român, care este specializat în anestezie și terapie intensivă, profesează la clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne din Franța, relatează hotnews.ro.
De asemenea, acesta face parte din comitetul care se ocupă de modul de gestionare în ceea c eprivește epidemia de coronavirus.
„Să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele aceste crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”, a fost îndemnul medicului român.
În plus, acesta a pus accentul și pe cât de contagios este coronavirusul COVID-19 în comparație cu gripa. Dacă în cazul gripei, o persoană care este bolnavă infectează în medie 1,3 persoane, în cazul coronavirusului COVID-19 vorbim despre o medie de 2,2 persoane.
„Durata de incubație e în medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de încredere 95%). Adică dacă nu aveți nimic în două săptămâni după un eventual contact sau călătorie în zona infectată, nu veți mai avea nimic”, a mai precizat Radu Lupescu.
Ce spune medicul despre modul de transmitere a coronavirusului
„80% din cazuri sunt benigne adica nu necesită trecerea pe la spital. Contagiozitatea e in general corelată cu gravitatea simptomelor; adică un contact prelungit cu cineva bolnav crește probabilitatea de a fi infectat pentru că crește numărul de viruși inoculați.coronavirus
Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero”, scrie Radu Lupescu în ghidul său.