Coronavirusul ar putea infecta 60% din populația globului dacă nu poate fi controlat / Ce spun oficialii de la Hong Kong 

Publicat: 11 02. 2020, 13:44
Actualizat: 11 02. 2020, 14:25

Coronavirusul ar putea afecta 60% din populația întregului glob dacă medotele de împiedicare a răspândirii vor eșua, avertizează un oficial din domeniul medical de la Hong Kong. 

Profesorul Gabriel Leung, care se ocupă de sănătatea publică în Hong Kong, a declarat că în ca cazul în care rata mortalității ajunge chiar și la 1%, gradul de răspândire arată că poate ucide mii de oameni, potrivit theguardian.com.

Până în prezent, la nivel global există mai mult de 43.000 de cazuri de infectare iar peste 1.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului. 

Întâlnirea de la Geneva

Avetismentul profesorului vine după ce reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că cele mai recente cazuri de infectare au afectat persoane care nu vizitaseră niciodată China. 

Prioritățile pe care vrea să le discute la întâlnirea cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății sunt: 

  • răspândirea coronavirusului la nivel global;
  • măsurile de prevenție a răspândirii luate de China, iar dacă se dovedesc eficiente, alte state ar trebui să le adopte.

Întâlnirea de la Geneva presupune participare a peste 400 de cercetători și autorități naționale, inclusiv persoane care vor participa în video conferințe întrucâtse află în China sau Taiwan. 

„Ținând cont că 99% din cazuri sunt în China, asta înseamnă că este o situație de urgență pentru această țară, însă una care ar putea pune în pericol întreaga lume”, a declarat Tedros Adhanom Chebreyesus, director general în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul întâlnirii. 

Se pare că în China au fos raportate oficial 42.708 cazuri de infectare, din care 1.017 persoane au decedat.

Profesorul Gabriel Leung este unul dintre experții lumii în privința epidemiei de coronavirus întrucât acesta a avut un rol major atunci când a avut loc epidemia SARS )Sindromul Respirator Acut Sever), în 2002 – 2003. 

La sfârșitul lui ianuarie, acesta a publicat în pe lancet.com un articol încare menționa că răspândirea virusului „va crește exponențial” în orașele din China. De asemenea, el a avertizat că răspândirea în alte orașe din lume va fi inevitabilă din cauza circulației oamenilor. 

Ce spun epidemiologii 

„Dacă 60-80% din populația lumii se va infecta? Poate că nu se va întâmpla asta. Poate asta va veni în valuri. Poate că virusul își va atenua letalitatea, deoarece, cu siguranță, nu-l  va ajuta dacă va ucide pe toată lumea în calea sa, pentru că astfel va fi ucis și el ”, a transmis profesorul.

De asemenea, experții trebuie să știe dacă restricțiile din centrul orașului Wuhan și alte orașe au redus răspândirea infecției: „Au avut aceste intervenții masive de sănătate publică, distanțare socială și restricții de mobilitate un efect pozitiv în China?”, a întrebat acesta. „Putem să le impletăm în continuare sau trebuie să le schimbăm?”.

Ar exista dificultăți destul de multe dificultățiu. „Să presupunem că au funcționat. Dar pentru cât timp puteți închide școlile? Cât timp puteți închide un oraș întreg? Cât timp puteți ține oamenii departe de centrele comerciale? Și dacă eliminați acele (n. r. restricții), atunci virusul va face ravagii din nou? Așadar, acestea sunt întrebări foarte reale ”, a mai susținut profesorul specialist.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre modul în care China a încercat să restricționeze răspândirea, dar, în ciuda tuturor eforturilor, virusul tot a ajuns în alte 0părți ale lumii. Prin urmare, dacă răspândirea nu poate fi împiedicată, atunci ar trebui să se lucreze la diminuarea efectelor pe care le are coronavirusul.