Coșmarurile frecvente pe durata somnului la vârsta mijlocie ar putea indica un SEMN RĂU pentru sănătatea mintală

Publicat: 15 07. 2024, 23:07
Actualizat: 15 07. 2024, 23:09
Coșmarurile frecvente pe durata somnului la vârsta mijlocie ar putea indica un SEMN RĂU pentru sănătatea mintală, susține un studiu din Marea Britanie. Sursa Foto: Shutterstock

Potrivit unui comunicat de presă EAN 2024, o conferință desfășurată între 29 iunie – 2 iulie 2024,  un studiu britanic arată că persoanele care au parte de coșmaruri frecvente la vârsta mijlocie sunt predispuse să sufere de demența. 

Cercetările au investigat relația dintre coșmaruri (vise supărătoare)  și declinul cognitiv care cauzează demența.  Adulții de vârstă mijlocie (40- 60 ani) care au vise supărătoare săptămânal prezintă un risc de patru ori mai mare de a experimenta un declin cognitiv.

Coșmarurile frecvente după vârsta de 40 ani ar putea fi un semn rău

Frecvența viselor supărătoare la persoanele sănătoase ar trebui tratată urgent și nu subevaluată de medici, susțin cercetătorii de la Imperial College London din Marea Britanie.  Comparativ cu adulții de vârstă mijlocie care nu au raportat vise supărătoare la început, cei care au raportat vise supărătoare săptămânale aveau un risc de patru ori mai mare de a experimenta declin cognitiv.

În rândul adulților în vârstă, diferența de risc de demență era de 2,2 ori mai mare.

Coșmarurile frecvente prezic declinul cognitiv și demența la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici din populația generală, a spus Dr. Abidemi Otaiku, neurolog la Imperial College London și autorul principal al studiului.  Deși stresul, anxietatea sau depresia pot cauza vise supărătoare, alți factori precum vizionarea filmelor horror, traumele din trecut rămase sub forma unor amintiri sau genetica unei persoane pot declanșa vise supărătoare.

„Cercetările recente au arătat că unele persoane au un set de gene care le fac predispuse la coșmaruri,” a spus Otaiku.

„Alte studii arată că persoanele cu părinți care au coșmaruri frecvente sunt mai predispuse să le aibă și ele, fiind o afecțiune moștenită pe cale ereditară”. 

Relația dintre vise și afecțiuni psihice

Unii cercetători deja indică o relație dintre coșmaruri și afecțiuni ale creierului precum boala Parkinson de la vârsta înaintată la ADHD în copilărie.

„Coșmarurile au o legătură foarte puternică cu multe afecțiuni ale creierului  și cred cu tărie că ar trebui ca orice pacient să fie întrebat cât mai des despre coșmaruri de către medici,” a spus el. Dacă cauza este psihologică, ar trebui căutat un tratament adecvat pentru a gestiona mai bine nivelurile de stres, fie prin schimbări de stil de viață, psihoterapie sau medicație.

„Gândiți-vă la un vis urât pe care îl aveți regulat și, înainte de a merge la culcare, gândiți-vă cum puteți schimba finalul. De exemplu, dacă credeți că sunteți urmărit și mâncat de un tigru, schimbați finalul astfel încât tigrul să vă îmbrățișeze. Puteți chiar să scrieți asta și să repetați imaginea în capul vostru înainte de culcare”, a sugerat Otaiku.

„Nu lăsați coșmarurile netratate și discutați despre ele cu medicul dumneavoastră de familie”, a concluzionat el.

Sursa: EAN_2024_Press_Pack_V2 – Pagina 10

Citește și: Latura benefică a coșmarurilor. Ce spun ele despre personalitatea unui om