Având în vedere că numărul fumătorilor este în continuă scădere, obezitatea a devenit prioritatea numărul 1 în politicile de sănătate publică. Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare din cadrul Universității McGill, din Canada, au ajuns la o concluzie surprinzătoare în ceea ce privește riscul la care sunt expuse persoanele care au probleme cu greutatea: excesul de kilograme poate scurta viața cu până la opt ani, notează site-ul UPI.com.
Rezultatele lor au fost publicate și în cel mai recent număr al revistei The Lancet Diabetes and Endocrinology.
„În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Calgary și cu cei de la Universitatea British Columbia, echipa noastră a dezvoltat un program pentru calculator care să îi ajute atât pe medici, cât și pe pacienți să înțeleagă mai bine riscurile asociate obezității. Printre complicațiile ce pot apărea în rândul persoanelor obeze se numără bolile cardiovasculare și diabetul”, a declarat dr. Steven Grover, coordonatorul studiului, în cadrul unei conferințe de presă ce marca lansarea datelor studiului.
Folosindu-se de datele de la Institutul de Sănătate Publică, cercetătorii au devoltat un program predictiv pentru obezitate și pentru bolile asociate acestei maladii, care face tot mai multe victime în rândul populației.
Experții au menționat că în urma studiului lor au constatat că persoanele diagnosticate cu obezitate morbidă trăiau mai puțin cu opt ani decât o persoană cu o greutate normală. În plus, cele cu obezitate normală trăiau cu șase ani mai puțin, iar persoanele supraponderale aveau o speranță de viață cu trei ani mai mică decât a persoanelor cu o greutate normală.