Culorile din farfurie care previn cancerul, recomandate de Dr. Oz
Dieta reprezintă un aliat de nădejde în lupta împotriva cancerului. Cunoscutul dr. Oz spune că cel mai bun indicator al unui aliment atunci când vorbim despre beneficiile pe care le aduce el organismului este culoarea, scrie Sfatul Părinților.
Mai jos regăsiți ce alimente ar trebui să mănânci pentru a preveni diferite tipuri de cancer pe culori.
â— Alimentele roșii previn cancerul pancreatic și ovarian. Roșiile protejează organismul împotriva cancerului ovarian, concluzia aparținându-le cercetătorilor din California care au realizat un studiu pe un eșantion de peste 13.000 de femei. Cercetarea arată că pentru a lupta împotriva cancerului ovarian este suficient ca o femeie să mănânce o roșie, minimum de 5 ori pe săptămână. Acest lucru poate reduce cu până la 60% riscul de a dezvolva cancer ovarian.
Roșiile ajută și la prevenirea cancerului pancreatic, după cum arată datele unui studiu realizat de cercetătorii din Canada. Licopenul, substanță care se găsește în această legumă, are proprietăți anticancerigene. Ardeiul roșu și fructele de pădure roșii, precum căpșunele, afinele roșii sau zmeura.
â— Alimentele portocalii previn cancerul stomacal ș cel mamar. Betacarotenul, responsabil pentru culoarea portocalie în morcovi, dovleac și cartofii dulci, are efecte anticancerigene. Acidul cafeic, un component organic care se găsește în cartofii dulci și în morcovi, încetinește dezvoltatea cancerului la sân. Dr. Oz recomandă consumarea acestor alimente portocalii cel puțin de două ori pe săptămână.
â— Alimentele galbene luptă împotriva cancerului la stomac și cel esofagian. Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care protejează împotriva tuturor formelor de cancer, în special la stomac, gât, gură și cancerul la colon. Portocalele, lămâile, grapefruitul, mandarinele, clementinele conțin flavonoide, care inhibă creșterea tumorilor canceroase și te ajută la detoxifiere. Aceste fructe trebuie să nu lipsească din meniul zilnic.
â— Alimentele verzi lupta împotriva cancerului ovarian, la sâni și la plămâni. Exista o serie de dovezi care sugerează că un consum de crucifere, precum napi, andive, varza chinezească, conopida, broccoli și varza este asociat cu scăderea riscului de a avea cancer la stomac, ovare, la sâni, colon și la plămâni. Aceste vegetale sunt bogate în glucosinolat, un component care protejează împotriva dezvoltării tumorilor canceroase. De asemenea, conțin vitamina K, care reduce riscul de cancer pancreatic. Zilnic trebuie să avem în farfurie un aliment de culoare verde, mai ales dacă suntem fumători.
â— Alimente neutre din punct de vedere al culorii care luptă împotriva cancerului la stomac, ovarian și la cel de colon. Ciupercile, usturoiul, ceapa, arpagicul au fost legate de o scădere a riscului de cancer la stomac. Alicina, componentul activ din usturoi, are efecte antimicrobiene și antioxidante. Această substanță este eliberată atunci când usturoiul este tăiat, zdrobit sau mestecat. Pentru a-i creste beneficiile, așteaptă 10 minute înainte de a găti usturiul pentru a permite alicinei să se formeze.
Polifenolii care se gasesc în ceapă au efecte anticancerigene în ceea ce privește dezvoltarea cancerului la colon. Mai mult, ceapa conține elemente anticancerigene naturale precum apigenina, antocianina și quercetina. Ciupercile sunt bogate în vitamina D, care reduce riscul de cancer ovarian.