Cum afectează stereotipurile culturale sexiste femeile

Cum afectează stereotipurile culturale sexiste femeile

Cercetătorii s-au concentrat pe cultura diferitelor câmpuri academice plecând de la ideea că prejudecățile referitoare la inferioritatea intelectuală a femeilor ar putea explica de ce acestea sunt subreprezentate în domenii precum fizica și chiar filosofia, care idolatrizează genialitatea.

„Există prejudecăți culturale larg răspândite care leagă excelența intelectuală doar de bărbați, excluzând femeile”, a declarat Sarah-Jane Leslie, prefesoară de filosofie la Universitatea Princeton, coautor al studiului publicat joi în revista americană Science.

„De exemplu, gândiți-vă cât de dificil este. Chiar și în cultura populară, să ne imaginăm o femeie ca fiind genialul detectiv Sherlock Holmes, doctor House din seria televizată sau eroul din filmul «Good Will Hunting», o tânără genială fără formare școlară”, a mai spus Leslie.

„Modelele feminine împlinite din punct de vedere intelectual sunt precum personajul Hermione Granger din seria «Harry Potter», care este descrisă precum o persoană foarte «aplicată» și care studiază din greu”, a continuat Sarah-Jane Leslie, adăugând că „orele lungi în care sunt citite cărțile din scoarță-n scoarță sunt văzute ca o realizare feminină, nu ca un semn de inteligență sclipitoare”.

„Rezultatele cercetării noastre susțin ipoteza conform căreia avem de-a face cu prejudecăți inconștiente înrădăcinate în stereotipuri privind bărbații și femeile din societatea noastră”, a spus Andrei Cimpian, coautor al studiului și profesor de psihologie la Universitatea Illinois.

Astfel, este posibil ca „membrii unui domeniu academic care caută calități intelectuale excepționale să nu le poată vedea în cazul studentelor sau colegelor lor”, a mai spus Cimpian.

„Rezultatul este că ar putea avea tendința de a judeca femeile ca mai puțin capabile de excelență în domeniul lor comparativ cu bărbații”, a adăugat psihologul.

În aceste domenii unde excelența intelectuală este idolatrizată, femeile sunt astfel considerate a fi mai puțin capabile decât bărbații în a-și îndeplini sarcinile academice, ceea ce duce la o participare feminină mai slabă.

Domeniile vizate sunt științele, tehnologia, ingineria, matematica, dar și filosofia și unele științe sociale precum economia.

Cercetătorii au constatat că același mecanism de prejudecăți îi prejudiciază pe americanii de culoare, mai slab reprezentați, comparativ cu albii, în aceste domenii academice de nivel înalt.

Ca și femeile, afro-americanii sunt ținta stereotipurilor culturale negative referitoare la capacitatea lor intelectuală, ceea ce pare să îi descurajeze.

„Noi nu susținem în acest studiu că faptul de a căuta sau de a valoriza talentul intelectual este un lucru rău sau că femeile sunt mai puțin sclipitoare decât bărbații”, a spus Andrei Cimpian.

„Cercetarea sugerează că faptul de a transmite studenților ideea că excelența intelectuală este necesară pentru a avea succes ar putea avea efecte diferite asupra bărbaților și a femeilor care vor să aibă o carieră în aceste domenii”, a explicat psihologul.

Oamenii de știință au evaluat, de asemenea, trei alte ipoteze care ar putea explica subreprezentarea feminină în anumite domenii de cercetare.

Este vorba despre faptul că femeile ar putea evita profesiile care presupun un program prelungit de muncă, că sunt mai puțin capabile decât bărbații să reușească în domenii foarte selective și că ele ar fi surclasate de bărbați în disciplinele în care spiritul analitic este esențial.

„Am ajuns la concluzia că niciuna dintre aceste situații nu poate explica subreprezentarea femeilor în ansamblul specializărilor academice”, a spus Sarah-Jane Leslie.

Cercetarea a fost efectuată în Statele Unite ale Americii în rândul a peste 1.800 de studenți și doctoranzi din treizeci de discipline, cărora cercetătorii le-au adresat întrebări referitoare la calitățile necesare pentru a avea succes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows