Prima pagină » Sănătate » Cum este afectată fertilitatea de kilogramele în plus

Cum este afectată fertilitatea de kilogramele în plus

Cum este afectată fertilitatea de kilogramele în plus
Kilogramele în plus afectează fertilitatea

Ciclul menstrual regulat este dat de o balanță hormonală. Femeile supraponderale sau obeze au niveluri mai crescute ale unui hormon numit leptină, care produce țesutul gras. Acest lucru poate afecta balanța hormonală și poate conduce la scăderea fertilității, potrivit unui studiu prezentat de The Independent. 

Cantitatea și distribuția grăsimii corporale afectează ciclul menstrual prin întermediul unei serii de mecanisme hormonale. Cu cât mai multă greutate în exces și mai multă grăsime abdominală, cu atât mai mare este riscul de apariție a problemelor legate de fertilitate. 

Greutatea în exces, în special excesul de grăsime abdominală este asociat cu rezistența la insulită (atunci când corpul trebuie să producă mai multă insulină pentru a menține nivelurile de zaharuri din sânge în limite normale) și niveluri scăzute de globulină, hormon al sexului, o proteină care este implicată în procesul de reglare a hormonilor sexuali estrogen și androgen. 

Acest lucru crește riscul de menstruații neregulate, care, la rândul lor, contribuie la reducerea fertilității. Un studiu arăta că femeile obeze aveau șanse mai mici de a rămâne însărcinate în decursul unui an decât femeile cu greutate normală. 

Schimbările în balanța hormonală pot conduce și la creșterea riscului de anovulație, moment în care ovarele nu mai eliberează niciun ovul. Femeile cu un indice de masă corporală peste 27 sunt de trei ori mai predispuse la apariția anovulației decât femeile cu o greutate corporală normală. 

Totuși, multe femei supraponderale produc ovule, însă cantitatea acestora este redusă. 

De asemenea, și în cazul cuplurilor care recurg la fertilizarea in vitro șansele ca o femeie supraponderală sau obeză să dea naștere unui copil viu sunt mai mici decât în cazul unei femei cu greutate normală. Șansele scad cu 9% în cazul femeilor supraponderale și ajung să scadă până la 20% în cazul celor obeze. 

Obezitatea este asociată scăderii fertilității și în cazul bărbaților. În acest caz este vorba despre o combinație de factori: probleme hormonale, disfuncții sexuale sau alte boli asociate obezității cum ar fi diabetul de tip 2 și apneea, ambele asociate cu niveluri scăzute de testosteron și probleme de erecție. Se estimează că 10 kilograme în plus reduc cu 10% fertilitatea masculină. 

Citește și