Ciocolata i-ar putea ajuta pe vârstnici să scape de Alzheimer și demență, grație unei substanțe din cacao care ajută la stimularea memoriei, susțin cercetătorii italieni de la Universitatea L’Aquila, citați de Daily Mail.
Este vorba despre flavanol, un flavonoid care se regăsește într-o gamă largă de alimente, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, precum și pentru faptul că ajută la încetinirea demenței.
Consumul zilnic de cacao este benefic pacienților cu deficit cognitiv ușor (MCI), un sindrom caracterizat prin pierderea memoriei imediate, care poate evolua spre demență sau Alzheimer, odată cu înaintarea în vârstă.
La studiu au luat parte 90 de persoane de peste 70 de ani, toate fiind diagnosticate cu deficit cognitiv ușor.
Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri a câte 30 de persoane, cărora li s-au administrat zilnic băutură pe bază de cacao, dar cu un conținut diferit de flavanol pentru fiecare grup în parte.
Tuturor participanților li impus să elimine din alimentație orice altă sursă de flavanol.
După opt săptămâni în care au consumat băutura pe bază de cacao, la bătrânii care consumaseră dozele mai mari de flavonoizi, s-a constatat o ameliorare a memoriei.