Prima pagină » Sănătate » Cum influențează condiția fizică riscul de apariție a cancerului la sân

Cum influențează condiția fizică riscul de apariție a cancerului la sân

Cum influențează condiția fizică riscul de apariție a cancerului la sân
Condiția fizică influențează substanțial funcționarea celulelor organismului astfel încât ele pot contribui la scăderea riscului de dezvoltare a cancerului la sân.

Un studiu recent realizat pe femele de șoareci de laborator arată că cele care au fost supuse unui program de antrenament fizic zilnic prezentau un risc mult mai scăzut de dezvoltare a cancerului, în comparație cu cele care nu făceau niciun fel de mișcare fizică, potrivit The New York Times.

Aceste descoperiri oferă noi dovezi ale veridicității relației dintre exercițiile fizice și apariția tumorilor maligne. 

Mulți dintre noi credem că o formă fizică bună poate fi câștigată prin intermediul exercițiilor fizice susținute. Acest lucru este doar pe jumătate adevărat. De fapt, o mare influență o are condiția fizică înnăscută. Aceasta diferă foarte mult de la persoană la persoană, de la familie la familie. Exercițiile fizice o pot îmbunătăți, în timp ce lipsa mișcării poate conduce la creșterea în greutate, însă condiția fizică a unei persoane, în mare, este una dobândită genetic și cu care trăiește până la moarte. 

În ultimii ani, oamenii de știință au devenit foarte interesați de modul în care condiția noastră fizică ne influențează starea de sănătate și de ce face acest lucru. Foarte multe studii au arătat că forma fizică bună poate conduce la scăderea riscului de apariție a diferitelor boli, incluzând aici câteva tipuri de cancer. Totuși, a rămas neclar dacă acest avantaj s-a dezvoltat în urma antrenamentului fizic regulat sau este o moștenire generică. 

Studiul recent s-a concentrat asupra apariției cancerului la sân.

Astfel, cercetătorii s-au folosit în cercetarea lor de o specie de șoareci special crescută de Lauren Koch și Steven Britton la Universitatea din Michigan. Aceștia au fost antrenați, de generații, pe roțite speciale pentru șoareci, fiind împerecheați apoi în funcție de capacitățile lor fizice, până când nou-născuții au reușit să arate că au o condiție fizică bună înnăscută. 

Astfel, s-a dovedit, în cazul femelelor, o scădere a riscului de apariție a cancerului la sân, atunci când au fost expuse unor substanțe chmice recunoscute pentru faptul că provoacă apariția tumorilor maligne. 

Cu toate că este vorba despre teste făcute pe animale, oamenii de știință consideră că aceste descoperiri ar putea fi valabile și în cazul oamenilor. Așadar, cei care nu se nasc cu o condiție fizică bună, și-o pot îmbunătăți prin mișcare și, cu siguranță, vor fi mai sănătoși. 

Citește și