Deficiența de calciu poate fi cauzată de diferiți factori, precum dietele, îmbătrânirea, nivelul scăzut de vitamina D sau schimbările hormonale.
Pentru a evita deficiența de calciu, ar trebui să fim atenți la semnele pe care ni le transmite organismul și să nu uitam de analizele anuale de sânge.
Semnele care ne alertează de deficiența calciului din organism sunt:
Oase fragile
Atunci când organismul nu primește suficient calciu, acesta folosește calciul din oase, acest lucru ducând la oase fragile, predispuse la fracturi și osteoporoză.
Dinți fragili
Nivelul scăzut al calciului se poate observa și la nivelul dinților, aceștia fiind afectați de carii și de subțierea smalțului. Suplimentele de calciu și vitamina D pot fi de mare ajutor, prevenția fiind cea mai recomandată.
Imunitate scăzută
Sistemul imunitar folosește calciul pentru a lupta împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor. Răcelile și infecțiile recurente pot fi un semne de lipsă de calciu. O rană deschisă se vindecă mult mai repede dacă se administrează calciu pentru că acest mineral ajută la oxigenarea rapidă a sângelui.
Insomnie
Calciul ajută la secretarea hormonului somnului, melatonina. În lipsa acestuia, nivelul de melatonină scade pe parcursul nopții ducând la dereglararea ciclului somn-veghe. Un pahar de lapte înainte de culcare este un remediu vechi, dar foarte util dacă există deficiențe de calciu și insomniile afectează viața de zi cu zi.
Crampe musculare
În lipsa calciului, celulele nervoase devin extrem de sensibile, apărând și durerile musculare, cramele și amorțirea membrelor, scrie unica.ro.