Prima pagină » Sănătate » Cum ne ajută animalele de companie să ne menținem sănătoși

Cum ne ajută animalele de companie să ne menținem sănătoși

Animalele de companie de ajută să ne păăstrăm o stare mentală bună, potrivit specialiștilor, însă depinde de fiecare persoană în parte și de relația cu animăluțul.

Există mai multe ipoteze conform cărorora prezența animalelor aduce un aport benefec în viața acelei persoane, iar una dintre ele este faptul că interacțiunea cu ele contribuie la sănătatea noastră, potrivit lui Carri Westgarth, profesor doctor, cu specialitatea în interacțiunea dintre oameni și animale, la Universitatea din Liverpool.

„Știm faptul că sprijinul moral din partea prietenilor și a familiei este unul important, însă și animalele de companie pot contribui la acest aspect prin interacțiunile pe care le au cu noi, însă și prin interacțiunile pe care le intermediază – de exemplu, atunci când ieșim la plimbare cu câinele și interacționăm cu străinii”, a menționat profesorul.

Într-un studiu din 2005, la care au participat 339 de adulți din Perth, Australia, s-a constatat faptul că animalul de companie te ajută să ai relații bune cu vecinii, ceea ce arată că acestea sunt un fel de „capital social” benefic pentru sănătatea oamenilor.

Un alt studiu din 2011 a revelat faptul că persoanele care au animale de companie au mai mare încredere în ele comparativ cu cele care nu au animale de companie, relatează Inverse.com.

Același studiu a arătat că persoanele care au un animal de companie tind să facă mai multă mișcare decât cele care nu au, prin urmare, acesta ne determină să fim mai activi din punct de vedere fizic, ceea ce contribuie la sănătatea corpului și a creierului.

De exemplu, un studiu publicat în august a arătat că cei care au un câine au și sistemul cardiovascular mai sănătos.

Însă profesorul James Serpell, de la Universitatea din Pennsylvania, le acordă și un alt merit animalelor de companie: ne ajută să facem față mai ușor stresului deoarece relația cu acestea ne stimulează secreția de oxitocină, hormonul responsabil cu legăturile de afecțiune, și, în același timp, contribuie la reducerea hormonului de stres, cortizolul.

Foto: Pixabay

 

Citește și