Dincolo de clasicul tratamentul medicamentos, osteoporoza poate fi ținută sub control și cu ajutorul dietei, sunt de părere medicii nutriționiști. Specialiștii spun că o alimentație bogată în calciu și vitamina D încetinește procesul de demineralizare osoasă.
Medicul Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a unei persoane diagnosticate cu osteoporoză.
â— „Laptele rămâne cea mai valoroasă și eficientă sursă de calciu”, menționează medicul nutriționist. Persoanele care au intoleranță la lapte pot alege iaurtul, chefirul sau sana. Medicii nutriționiști afirmă că din punctul de vedere al aportului de nutrienți, acestea au aceleași beneficii ca și laptele proaspăt.
â— Alimentele bogate în vitamina C trebuie și ele să fie introduse în dieta zilnică a pacienților bolnavi de osteoporoză. Citricele, merele, ardeii iuți, urzicile, fructele de pădure și varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre alimentele care abundă în acest nutrient. „Vitamina C are un efect antioxidant, stimulează procesul de formare a țesutului conjunctiv și ajută la conservarea oaselor”, indică dr. Bilic.
â— Cartofii, conopida, macesele, mazărea verde, morcovii, ovăzul, porumbul, roșiile, salata verde și spanacul sunt alimente care abundă în vitamina K, nutrient indispensabil persoanelor care suferă de această afecțiune a oaselor. „Această vitamină este capabilă să crească densitatea osoasă și să scadă riscul de fractură, conform unor studii recente”, este de părere medicul.
â— Acizii grași Omega 3 din peștele gras ajută la scăderea calciuriei (nr. pierderea calciului prin urină), cresc nivelul calciului absorbit direct din alimente și ajută la fixarea lui în oase. „Suplimentele cu ulei de pește au același efect benefic asupra pacienților diagnosticați cu osteoporoză. Sursa vegetală de acizi grași Omega 3 sunt semințele de in, eficiente pentru menținerea mase osoase și reducerea calciuriei”, a punctat Mihaela Bilic.
â— Izoflavonoidele, estrogeni vegetali cu acțiune similară estrogenilor umani, ajută la menținerea densității oasoase la menopauză și previn apariția osteoporozei. „Sursa alimentară de fitoestrogeni este soia, cu toate produsele derivate ei, precum tofu sau laptele de soia”, menționează medicul nutriționist.