Insolația se produce atunci când, în urma expunerii prea mari la temperaturi ridicate, corpul nostru se supraîncălzește și nu mai reușește să se autoregleze.
Această situație poate fi foarte periculoasă dacă nu sunt luate măsuri imediate și poate chiar duce la deces. Din acest motiv, un medic american vine cu o serie de recomandări pentru a preveni insolația, dar și pentru a o trata, în caz că ea apare totuși.
Este important să avem mare grijă mai ales în această perioadă, când România traversează un val de caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră.
Se așteaptă ca evenimentele meteorologice extreme să afecteze mai mult de 60 de milioane de persoane în SUA în această vară, după ce vara trecută a fost declarată oficial cea mai călduroasă înregistrată în istoria meteorologică a țării.
Conform unui studiu recent publicat în rapoartele CDC, numărul vizitelor la departamentele de urgență din cauza problemelor legate de căldură a crescut semnificativ în 2023 comparativ cu ultimii cinci ani, cu aproape 120.000 de vizite, arată Antena3.
Specialiștii spun că trebuie să acționăm rapid dacă o persoană prezintă semne de insolație. Aceasta pentru că această problemă poate pune viața în pericol, mai ales dacă persoana afectată suferă și de alte probleme de sănătate.
„Insolația este o urgență medicală. Trebuie tratată imediat, deoarece poate deveni rapid fatală”, a explicat Dr. Leana Wen, analist de sănătate la CNN și profesor asociat la Universitatea George Washington, specializat în medicină de urgență.
Ea recomandă mutarea persoanei într-o zonă umbrită și răcoroasă și aplicarea de comprese reci și umede pe gât, sub brațe și în zona inghinală până la sosirea ajutorului de urgență.
Este crucial să fim atenți și la alte forme mai puțin severe de afecțiuni legate de căldură, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii și crampele musculare, care pot apărea în condiții de căldură extremă și efort fizic intens, mai arată sursa citată.
Pentru cei mai susceptibili la efectele negative ale temperaturilor ridicate, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale cronice, Dr. Wen recomandă limitarea timpului petrecut în aer liber în timpul celor mai călduroase ore ale zilei, hidratarea adecvată și găsirea de locuri răcoroase sau umbrite pentru a evita expunerea excesivă la soare.
Sursa foto: Envato Elements