Prima pagină » Sănătate » Cum reacționează organismul la temperaturile ridicate ale verii. Ce spun specialiștii

Cum reacționează organismul la temperaturile ridicate ale verii. Ce spun specialiștii

Cum reacționează organismul la temperaturile ridicate ale verii. Ce spun specialiștii
Temperatura corpului ar trebui să fie în mod normal 37,5 grade Celsius indiferent de schimbările climatice, însă, pe măsură de temperaturile cresc, corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a și-o menține pe cea ideală de funcționare.

Astfel, pentru a ne regla temperatura corpului, organismul apelează la procesul de transpirație. Când aceasta se evaporă de pe suprafața pielii, temperatura corpului scade.

Când temperaturile ridicate reprezintă o problemă pentru organism?

Raportul este destul de simplu, pe măsură ce temperaturile atmosferice cresc, pe atât nivelul de efort depus de organism pentru a-și menține temperatura ideală de funcționare crește.

Vasele de sânge încep să se dilate, deci să fie mai aproape de suprafața pielii, tocmai pentru a putea elibera excesul de căldură prin procesul transpirației.

Însă din cauza acestui lucru, presiunea sângelui este mai mică, iar inima trebuie să depună un efort mai mare pentru a o regla iar uneori chiar crește pentru a transmite suficient sânge către toate vasele.

Astfel pot apărea simptome precum: iritații cauzate de căldură apărute la nivelul pielii, umflături la nivelul picioarelor etc.

Totuși, există și riscul ca inima să nu depună efortul necesar, deoarece ar fi prea mare, astfel tensiunea sângelui devine din ce în ce mai mică și apare riscul de declanșare a unui infarct întrucât nu mai ajunge suficient sânge la organe.

În același timp, procesul de transpirație contribuie la eliminarea unor fluide și săruri esențiale în organism, astfel încât proporțiile lor în organism se schimbă.

Acest lucru combinat cu o presiune mică a sângelui, deci tensiune scăzută, poate declanșa epuizarea organismul care începe să manifeste simptome precum: amețeală, leșin, confuzie, crampe musculare, dureri de cap, transpirație excesivă, oboseală etc.

Ce trebuie făcut pentru a scăpa de epuizeala declanșată de căldură

Dacă reușești să scapi de aceasta stare în decursul unei ore, înseamnă că epuizarea nu este, de obicei, ceva grav.

Sfaturi pentru a trece mai ușor peste starea menționată:

– este recomandat să mergi într-un loc în care temperaturile sunt mai scăzute decât cele de afară;

– este recomandat să te întinzi, dar să ai picioarele mai sus decât nivelul corpului;

– este recomandat consumul unei cantități mari de apă;

– este recomandat să îți răcești și pielea – folosește apă rece sau un ventilator. Se pot folosi chiar și câteva pachețele de gheață în zone precum axilele și gâtul.

În cazul în care cineva care suferă de extenuare cauzată de căldură nu dă semne de îmbunătățire în primele 30 de minute, atunci este recomandat să apelezi la 112 deoarece există riscul unui accident vascular cerebral. Este recomandat să oferi toate explicațiile necesare operatorului și să îi descri toate simptomele de care suferi sau suferă cel pe care vrei să îl ajuți. 

Oamenii care suferă un atac cerebral ar putea avea următoarele simptome: nu mai transpiră, deși temperatura corpului ar putea depăși 40 de grade Celsius, ar putea avea convulsii și ar putea să își piardă conștiența.

Cine este mai predispus acestui risc

Persoanele în vârstă și cele care suferă de anumite bloi, de exemplu, au anumite afecțiuni la nivelul inimii, sunt mai predispuse riscului.

Și persoanele care suferă de diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 sunt mai predispuse deoarece din cauza afecțiunii ele vor elimina mult mai multă apă iar anumite complicații ale bolii le pot altera vasele de sânge și le-ar putea bloca abilitatea de a transpira, relatează BBC

Foto: Pixabay
 

 

Autor

Citește și