Cum recunoști medicamentele contrafăcute. Practica riscantă care ar putea avea un efect dramatic asupra pacienților
O mare parte dintre europeni susțin că nu au identificat un medicament contrafăcut. Asta este concluzia unui studiu făcut de o companie de mediacemte. Datele sonadajului mai arată că două treimi dintre europenii chestionați (66%) afirmă că au auzit vorbindu-se despre medicamente contrafăcute, însă mai mult de jumătate (54%) nu se simt suficient informați cu privire la acest subiect, față de 23% care au o părere contrară. Marea majoritate dintre europeni (84%) nu au văzut sau identificat vreodată un medicament contrafăcut, notează Agerpres.
Întrebați în general despre produsele contrafăcute, doar unu din doi europeni (20%) au făcut legătura cu medicamentele, în timp ce șapte din zece (72%) s-au referit la haine, aproape două treimi (63%) la produse de lux și un sfert (27%) la produse electronice.
În ceea ce privește achiziționarea de medicamente online, circa 18% dintre persoanele chestionate au afirmat că au folosit deja acest canal de vânzări. Dintre cei 82% care au afirmat că nu au cumpărat vreodată medicamente online, 60% au spus că „sunt conștienți de faptul că există un pericol real în achiziționarea acestor produse pe Internet”. Doar 7% nu au știut că se pot cumpăra medicamente în acest mod.
Europenii s-au referit de asemenea la riscul expunerii la medicamente contrafăcute în timpul unei călătorii (51%). Cu toate acestea, ei au părut a fi prevăzători pentru că 81% au afirmat că în general călătoresc având cu ei o trusă de medicamente. Cu toate acestea, 52% au afirmat că au cumpărat medicamente într-o călătorie.
„Publicul nu suficient de informat cu privire la existența medicamentelor contrafăcute și la riscurile pe care și le pot asuma în anumite situații de cumpărare. Medicamentele contrafăcute sunt un pericol real pentru sănătatea pacienților”, a declarat unul dintre responsabilii companiei de medicamente care a realizat cercetarea.