Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral

Cum reduci riscul unui accident vascular cerebral
Publicat: 04/03/2016, 08:09

Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate a Populației de la Centrul Medical Langone din New York au analizat stilul de viață și starea de sănătate a peste 288.888 de adulți. Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu aveau vârste peste 45 de ani, iar 77% dintre ei erau albi.

Oamenii de știință au calculat cât dorm și ce tip de activitități fizice desfășoară (printre acestea se număra mersul, înotul, mersul pe bicicletă și grădinăritul). Aceștia au identificat și persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.

Studiul a arătat că persoanele care dormeau 7-8 ore pe noapte au înregistrat un risc de 25% de a suferi un accident vascular cerebral, iar persoanele care aveau un somn sănătos și erau implicate în activități fizice de 30 de minute până la o oră, de 3-6 ori pe săptămână, prezentau un risc redus de a suferi un infarct.

Pe de altă parte, persoanele care dormeau mai puțin de 7 ore pe noapte au prezentat un risc cu 22% mai mare de a suferi un accident vascular. Cu toate acestea, cea mai afectată categorie a fost cea a persoanelor care dorm cel mai mult. Subiecții care dormeau mai mult de 8 ore pe noapte prezentau un risc de 146% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, conform CSID.

„Exact asta le spun pacienților mei. Un element important de apreciat în astfel de studii este faptul că le permite oamenilor să înțeleagă cât de mult control au de fapt asupra unor lucruri precum bolile cardiovasculare și infarctul”, atrage atenția doctorul Suzanne Steinbaum, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York.

„Rolul unui somn sănătos este crucial în reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral sau alte boli. Din păcate, această importanță nu este cunoscută de foarte mulți oameni”, subliniază doctorul Steinbaum.

„Pentru o perioadă lungă de timp, nu a vorbit nimeni despre importanța somnului. În privința anumitor lucruri, toată lumea a primit mesajul. Să luăm de exemplu fumatul, toată lumea a înțeles că este dăunător. Alimentele prăjite și mâncarea de tip fast-food – toată lumea știe că nu sunt benefice pentru starea de sănătate. Cred că în privința somnului lucrurile nu sunt la fel de clare”, menționează Steinbaum.

Cercetătorii sunt de părere că dacă oamenii ar ști cu exactitate numărul optim de ore de somn și ce tip de exerciții fizice ar putea să îi ajute, ar fi mai motivați.

În România, o persoană din opt, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT), riscă să dezvolte, în următoarea săptămână, un nou AVC, dacă nu este pus un diagnostic rapid și nu este administrat imediat tratmentul adecvat. Conform datelor statistice, România ocupă locul al treilea în Europa, după Bulgaria și Macedonia, atât la incidența AVC, cât și la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.

Și mai îngrijorător este faptul că incidența AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienți cu AVC au vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Bolile cerebrovasculare au, în România, o rată a deceselor de patru ori mai mare decât în alte țări europene și de șapte ori mai mare decât în SUA.

Somnul și mișcarea scad riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Doctorul Steinbaum a explicat că în lipsa unui somn de refacere, nivelul hormonului stresului crește, iar somnul insuficient este asociat calcifierii arterelor, dar și hipertensiunii, un factor de risc important în cazul ACV.

„Somnul în sine este, de fapt, un element care crește riscul multor factori care cauzează boli cardiovasculare, fie că vorbim de tensiunea arterială sau comportamentul persoanelor în momentul în care sunt obosite. De exemplu, atunci când este obosită, majoritatea oamenilor tinde să uite de sală sau alte activități fizice și fac alegeri alimentare nesănătoase”, a adăugat doctorul.

Faptul că prea mult somn a crescut riscul unui AVC este o informație valoroasă și ridică întrebări în privința stării de sănătate a persoanelor care petrec prea mult timp în pat, scrie CSID.

„Mișcarea este fără îndoială cel mai bun medicament – păstrează arterele sănătoase, scade nivelul colesterolului și al tensiunii. Dar dacă nu dormi suficient, nu te poți antrena corect. Pe scurt, totul se reduce la mișcare, un somn sănătos și o dietă echilibrată. Dacă respecți acești trei factori, nu ar trebui să îți faci griji în privința unui accident cerebral vascular”, a conchis doctor Steinbaum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri