La taote aceste întrebări ne va răspunde Gabriella Bondoc, medic psihiatru și psihoterapeut, și ne va spune cum putem evita singurătatea de sărbători.
„Din păcate, urbanizarea a adus pe lângă multiple avantaje și o nouă formă de singurătate, cea în care ne simțim singuri deși suntem înconjurați de mii sau chiar zeci de mii de oameni”, spune medicul psihiatru. Ce-i drept, în zonele rurale, datorită tradițiilor și apartenenței la comunitate, Sărbătorile nu sunt atât de dificile pentru cei singuri. Acolo sigur se găsesc niște vecini sau rude îndepărtate care îl cheamă pe cel singur la masa de Crăciun sau îl implică la diferite acțiuni din sat: de la tradiții, la tăiatul porcului, colindat sau altele asemenea. Însă la oraș, lucrurile stau altfel.
Cum evităm singurătateade sărbători
Este important să ieșiți la concerte, la târgurile cu specific de Sărbători, să dați curs invitației colegilor sau vecinilor. Orice, numai să nu stați în casă, izolați. „Petreceți timp în afara casei, la Târguri de Crăciun, piscine, patinoare sau spectacole. Viața poate fi plăcută chiar dacă nu suntem înconjurați de oameni cunoscuți”, e de părere medicul psihiatru.
Acceptați invitațiile
Este important să acceptați invitațiile către socializare, chiar dacaă sunt de la oameni pe care nu îi apreciați foarte tare sau de la rude îndepărtate sau sunt la evenimente pe care le considerați superficiale sau plictisitoare. Viața începe atunci când creăm ocazii să fim surprinși. Important este să fim deschiși către noi experiențe și să dăm o șansă oricărei invitații. „Luați legătura cu rudele dumneavoastră, chiar dacă nu sunt perfecți sau nu țineți legătura în mod obișnuit. Vizitele la mătuși, bunici sau verișori pot fi un prilej extraordinar pentru regăsirea rădăcinilor, depănarea de amintiri și un strop de bucuri”, spuneGabriella Bondoc.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Captură