Prima pagină » Sănătate » Cum să îți protejezi pielea pe timpul verii: Sfaturi și recomandări oferite de dermatolog

Cum să îți protejezi pielea pe timpul verii: Sfaturi și recomandări oferite de dermatolog

Cum să îți protejezi pielea pe timpul verii: Sfaturi și recomandări oferite de dermatolog
Dermatologul Olivier Doucet din Monaco face câteva recomandări și oferă sfaturi privind protecția pielii în timpul verii în cadrul unui interviu acordat publicației Standard.co.uk.

Care sunt cele mai frecvente greșeli în aplicarea cremei de protecție solară?

Aplicarea unui singur strat – gândește-te la modul în care îți decorezi casa. Dai primul strat, dar nu pătrunde chiar peste tot, de aceea dai un al doilea strat sau chiar și pe al treilea. Trebuie să aplici crema din două în două ore, dar și în zone precum nasul și urechile.

Ce se întâmplă mai exact atunci când pielea este expusă prea mult la soare?

Pielea se arde, se înroșește și devine foarte sensibilă, uscată și fierbinte. Sub stratul de suprafața, întreaga structură a pielii este afectată – membranele, fibrele, celulele, mitocondriile, nucleul și, cel mai important, structura ADN-ului este schimbată.

Care sunt primele semne care indică afecțiuni ale pielii,  dar pe care e posibil să nu le observăm?

Primele semne ar putea fi invizibile și imperceptibile ținând cont că deteriorările apar deja în straturile pielii și nu provoacă eriteme (n. r. înroșiri ale pielii). Cea mai bună soluție este să ții minte – cu cât soarele este mai intens, cu atât trebuie să te expui mai puțin. Dar trebuie să ții cont și de tipul tău de piele și orașul în care locuiești.

Care este diferența dintre razele UVA și UVB și cum ne putem proteja pielea de ele?

Razele UVB provoacă arsuri solare iar cele UVA sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. Ambele au un rol în dezvoltarea cancerului de piele. În Uniunea Europeană toate cremele solare conțin protecție împotriva razelor UVA, care reprezintă o treime din protecția anti-UVB. Nu trebuie să te îngrijorezi pentru protecția anti-UVA deoarece este deja inclusă în cremele anti-UV și sunt adaptate la nivelul SPF.

Recomanzi un nivel minim pentru SPF? Există un nivelul diferit pentru față și pentru corp?

Totul depinde tipul tău de piele și de intensitatea expunerii la soare. Minimul ar trebuie să fie SPF 30 sau chiar mai mult dacă ai pielea deschisă la culoare sau  dacă expui mai mult la soare.

La fel cum se întâmplă cu cremele de față, și produsele de protecție solară tind să aibă formule diferite pentru corp. Comparativ cu restul corpului, fața este expusă la tot felul de elemente pe parcursul întregii zile. Totodată, este și zona în care se găsesc unele dintre cele mai sensibile părți ale pielii – zona de sub ochi. Cele mai bune creme moderne de proctecție solară pentru față sunt concepute la standarde la fel de înalte precum produsele de îngrijire. Sunt concepute în așa fel încât să fie confortabile de purtat pe față, cu texturi mai ușoare ceea ce le face mai ușor de absorbit de către piele față de crema solară pentru corp.

Care sunt cele mai eficiente metode de vindecare a unei arsuri solare?

„Ar trebui să nu te mai expui la soare cel puțin în priemele 3 zile pentru a nu deteriora și mai tare zona. Și poți aplica o cremă specială pentru după expunerea la soare”

Întregul interviu poate fi citit aici.

Foto: Pixabay

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și