Prima pagină » Sănătate » Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?

Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?

Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?

Sărbătorile de iarnă înseamnă, pentru mulți dintre noi, timp petrecut alături de cei dragi, vacanță și mese îmbelșugate. Mâncarea tradițională românească este foarte gustoasă, dar și destul de neprietenoasă cu organismul, mai ales dacă este consumată în exces.

Alimentele grase, de origine animală și preparatele grele, preparate prin prăjire, afumate sau foarte procesate, alcoolul și deserturile pun la încercare organismul, în special vezica biliară și pancreasul, care poate reacționa prin simptome precum greața și vărsăturile, durerile abdominale și starea generală de rău.

Excesul de mâncăruri tradiționale favorizează apariția indigestiei

Excesul cantitativ de mâncăruri tradiționale favorizează apariția indigestiei, atât de des întâlnită. Indigestia strică sărbătorile oricui, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să evităm complet anumite preparate.

Putem să mâncăm tot ce ne dorim de sărbători, dacă ținem cont de câteva recomandări simple. În primul rând, medicii ne sfătuiesc să consumăm câte puțin din fiecare aliment, dacă vrem să evităm problemele medicale. Aportul total de alimente nu trebuie să-l depășească pe cel recomandat în mod obișnuit. Preparatele din carne trebuie asociate cu alimente bogate în fibre, ca legumele și cerealele integrale. Supele și ciorbele de legume asigură, de asemenea, un aport important de fibre și instalează rapid senzația de sațietate. Deserturile trebuie limitate cât mai mult sau înlocuite cu fructe. Consumul de alcool trebuie, de asemenea, redus. Un pahar de vin (200 ml) sau de tărie (50 ml) este de ajuns. Ce depășește această cantitate este deja prea mult.

Un aspect foarte important, adeseori neglijat, este modul în care consumăm alimentele. Când mâncăm cu înghițituri mici și mestecăm bine, facilităm digestia și ne săturăm mai repede. La fel de importantă este mișcarea, care ajută la arderea caloriilor. Chiar și activitățile fizice ușoare, ca mersul pe jos sau pe bicicletă ajută.

Alimentele trebuie preparate și păstrate în condiții optime, în special cele perisabile, ca peștele sau maioneza, pentru a evita dezvoltarea de bacterii și, implicit, toxiinfecțiile. Preparatele începute care urmează să fie consumate mai târziu nu trebuie lăsate pe masă, ci puse la frigider.

Excesele alimentare de sărbători pot provoca urgențe medicale. Simptomele severe indică necesitatea prezentării la un Compartiment de Primiri Urgențe. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital din sistemul privat care include un astfel de compartiment, la care se pot prezenta atât adulții, cât și copiii. Pacienții au acces și la transport specializat, grației flotei proprii de ambulanțe. Asistența medicală de urgență poate fi solicitată la orice oră, inclusiv în perioada sărbătorilor, la numărul 0219699.

Cu 22 de linii de gardă, Spitalul Clinic SANADOR furnizează servicii medicale pentru o gamă largă de urgențe medicale. Pacienții beneficiază rapid de investigații avansate și tratament, în condiții de top. Echipa medicală experimentată și bine pregătite are acces la tehnologie de înaltă performanță, iar analizele se fac rapid, la patul bolnavului, cu ajutorul laboratorului de tip point-of-care.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și