Cum trebuie să beți corect cafeaua
Dacă obișnuiați să vă beți cafeaua sorbind cu înghițituri mici, înseamnă că până acum nu v-ați bucurat cu adevărat de aroma ei.
Cercetătorii au aflat că este mai bine să bem cafeaua cu înghițituri cât mai mari. Astfel, gustul cafelei va fi mai intens perceput, în special în cazul unui espresso, notează Descoperă.ro.
Descoperirea îi va ajuta pe cercetătorii de la Universitatea din Napoli să înțeleagă ce factori contribuie la plăcerea cu care multe persoane percep aroma cafelei.
Mirosul și gustul sunt în strânsă legătură, explică ei. Astfel, cu cât sorbitura este mai mare, cu atât mai bine va fi percepută aroma cafelei.
Această metodă nu este însă utilă în cazul altor băuturi, cum ar fi vinul, care trebuie savurat cât mai încet. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Food Research International.
Pentru amatorii de cafea care sunt și fumători, cercetătorii au însă o veste proastă. Fumatul le distruge abilitatea de a percepe corect gustul băuturii, din cauza chimicalelor toxice din tutun care le afectează papilele gustative.
În cadrul unui alt test, 451 de voluntari au testat patru gusturi diferite – dulce, sărat, amar și acru și au notat intensitatea perceperii lor. Gustul amar nu era perceput corect de fumători.
Efectul negativ al fumatului durează chiar și după ce persoana a renunțat la acest viciu.