Luarea în greutate reprezintă pentru o parte dintre noi o adevărată problemă. Medicii nutriționiști spun că persoanele care nu se îngrașă nu sunt neapărat bolnave, ci pur și simplu au un metabolism mult mai rapid, spre deosebire de cele care iau în greutate chiar și atunci când mănâncă o ciocolată.
Specialiștii recomandă persoanelor care se confruntă cu această problemă să nu abuzeze de dulciuri și nici de produse de fapt-food, deoarece rezultatele vor întârzia să apară, iar sănătatea lor va avea de suferit.
„Cel mai sănătos mod de îngrășare se obține prin asocierea efortului fizic cu alimentația hipercalorică. Doar prin dietă se poate ajunge la creșterea ponderală, însă aceasta trebuie reprezentată în principal de țesutul adipos, în timp ce antrenamentul de forță sau de rezistență stimulează dezvoltarea masei musculare”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”.
Mai jos puteți găsi sfaturi practice pentru îngrășare.
â— Completati dieta cu două-trei gustări pe lângă cele trei mese principale. „Organizați-vă astfel încât să aveți mereu un sandviș la dispoziție, care să poată fi mâncat independent de programul de lucru sau de locul în care vă aflați”, recomandă dr. Mihaela Bilic.
â— Renunțați la aperitive și mâncați direct felul principal. Nutriționistul Bilic spune că respectând această regulă evitați să vă umpleți stomacul cu alimente hipocalorice. „Îmbogățiți supele sau ciorbele cu smântână, iar pe post de aperitiv alegeți mezeluri și brânzeturi, nu salată de crudități”, indică specialistul în nutriție.
â— Mâncați consistent la micul dejun. Optați la prima masă a zilei pentru lapte integral și cereale integrale amestecate cu fructe uscate sau ciocolată. De asemenea, în omletă este recomandat să adăugați cașcaval și costiță. „Nu faceți economie la unt, dulceață și pâine, atunci când vine vorba de micul dejun”, mai spune dr. Bilic.
â— Evitați să beți apă în timpul mesei. Acest obicei dă senzația de sațietate încă de la primele guri de mâncare. Astfel, dacă vreți să vă îngrășați este indicat să păstrați loc în stomac pentru alimentele care au o densitate calorică mare.
â— „Adăugați lapte praf în orice preparat: de la prăjituri la cafea, piure de cartofi sau chiar în laptele proaspăt”, recomandă medicul nutriționist persoanelor care vor să câștige câteva kilograme în plus.
â— Profitați de produsele ușor de ronțăit. Stafidele, alunele, smochinele, măslinele, prunele și caisele uscate, semințele, napolitanele și ciocolata reprezintă alimente numai bune de ronțăit între mese.
â— Nu renunțați niciodată la desert, chiar dacă sunteți sătul. „Profitați de orice pauză de cafea pentru a mânca un produs de patiserie, precum un croissant, o brioșă sau de ce nu o tartă”, mai recomandă Mihaela Bilic.
â— Profitați de alimentele la care alții doar visează. Printre acestea se numără pizza cu multe tipuri de brânză, pastele carbonara sau bolognezele. Cartofii prăjiți sau aripioarele picante sunt și ele produse sigure pentru îngrășat.
â— „Faceți un obicei din a bea un pahar de vin în fiecare zi, pentru că această băutură stimulează apetitul și favorizează acumularea caloriilor în depozite de grăsimi. În plus, alcoolul are un conținut energetic superior glucidelor și proteinelor”, a precizat dr. Bilic.
â— Renunțați la fumat. Specialistul în nutriție spune că nicotina scade și inhibă terminațiile senzitive responsabile de percepția gustului și a mirosului alimentelor. „Mâncarea va fi mai gustoasă fără țigări, iar reflexul de a fuma poate fi înlocuit cu cel de a ronțăi, de unde avantajul unui aport caloric suplimentar”, explică medicul. Acesta completează că țigările intensifică arderile metabolice, deci eliminarea fumatului din rutina zilnică aduce o „economie” de 200 de kilocalorii/zi care pot fi folosite pentru creșterea ponderală.