CURĂ DE SLĂBIRE. Lista alimentelor care te îngrașă
Una din regulile de care ținem cont atunci când ne apucăm de o cură de slăbire presupune să monitorizăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Astfel, pentru a scăpa de kilogramele în plus este recomandat să adoptăm un regim bazat pe mai puține calorii decât eram obișnuiți.
Total greșit. Studiile recente arată că numărarea kilocaloriilor din farfurie nu reprezintă una dintre cele mai importante principii de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să slăbim, scrie Daily Mail.
Specialiștii sunt de părere că nu cantitatea de mâncare pe care o includem în dieta zilnică este cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor în plus, ci calitatea alimentelor pe care le mâncăm.
Nutrienții dintr-un aliment, mai importanți decât desitatea calorică
Pentru a ne menține greutatea optimă ni se recomandă să adoptăm un regim bazat pe 2.000 de kilocalorii pe zi. Dar adoptând această strategie riscăm să ne îngrășăm, sunt de părere specialiștii în nutriție, care punctează că nutrienții dintr-un aliment sunt mult mai importanți decât densitatea calorică, mai ales atunci când suntem la cură.
De exemplu, organismul consumă de până la 20 de ori mai multă energie pentru a digera proteinele dintr-o bucată de carne de pui, spre deosebire de situația în care trebuie să digere grăsimile provenite dintr-un aliment intens procesat, precum cele de tip junk-food, – chiar dacă numărul de kilocalorii este identic în ambele cazuri de alimente.
Potrivit nutriționiștilor, cu cât un aliment este mai intens procesat cu atât organismul va folosi mai puțină energie pentru a-l digera. Astfel, se explică și motivul pentru ne îngrășăm dacă obișnuim să mâncăm preparate de tip fast-food în loc de alimente cât mai puțin procesate. „Astfel, este indicat, mai ales atunci când vrem să slăbim, să optăm pentru alimentele bogate în fibre, deoarece organismul va arde multe calorii pentru a le digera”, punctează Rick Miller, specialist în nutriție și purtătorul de cuvânt de la Asociația Britanică de Nutriție.
Acesta ar putea fi și unul dintre motivele pentru care persoanele care sunt adeptele dietei „raw food” (nr. mâncare crudă) reușesc să își mențină greutatea în limite normale.
Nutriționiștii spun că chiar și alimentele sănătoase, precum fructele și legumele, încep să își piardă din nutrienți atunci când sunt gătite, ele devenind implicit alimente procesate.
Mai mult, studiile realizate pe cobai au arătat că șoarecii de laborator au reușit să slăbească 2 grame adoptând dieta „raw food”, în timp ce ceilalți cobai, care erau hrăniți cu alimente procesate, au slăbit doar 1 gram.
„Odată cu începerea procesului de procesare alimentele încep să își schimbe și densitatea calorică, în condițiile în care la gătit se folosesc și alte ingredinete care pot încărca caloric un aliment, printre care se numără uleiul”, a precizat Bridget Benelam, cercetător de la Fundația Britanică de Nutriție.
O porție de cartofi prăjiți va aveau o densitatea calorică chiar dublă față de o porție de cartofi nature. Chiar dacă avem la bază același aliment, respectiv cartoful, modul în care îl preparăm joacă un rol esențial în lupta kilogramelor în plus.
Același lucru este valabil și în cazul cărnii. O bucată de carne de pui poate fi mai dăunătoare siluetei decât o bucată de carne de porc, mai ales dacă este prăjită în ulei.