Potrivit unui grup de experți în analiza discursului, atunci când cineva este stresat, acea persoană va folosi de mai multe ori cuvintele „foarte”, „atât de…” sau „într-adevăr”.
De asemenea, aceste persoane vorbesc mai puțin, au descoperit cercetătorii.
Publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, în cadrul studiului au fost examinate modelele de discurs ale 143 de voluntari, fiecare dintre aceștia purtând un reportofon pe care erau nevoiți să îl pornească o dată la câteva minute timp de două zile.
Matthias Mehl, psiholog la Universitatea din Arizona, a transcris și a studiat înregistrările, ascultând în principal cuvintele și expresiile cu caracter repetitiv. L-au interesat, în special, pronumele și adjectivele folosite.
„De sine stătătoare, ele nu au niciun înțeles, însă ele clarifică ceea ce se întâmplă”, a explicat Mehl.
Ulterior, psihologul a analizat, alături de alți specialiști, nivelul de stres psihologic al participanților, uitându-se cu atenție la felul în care se modifică genele lor din celulele albe ale sângelui.
Pe lângă faptul că participanții stresați erau predispuși folosirii adverbelor, cercetătorii arată că aceștia sunt mai puțin predispuși la folosirea pronumelor la persoana a treia plural, cum ar fi „ei” sau „al lor”. Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că oamenii tind să se concentreze asupra propriilor persoane atunci când se simt sub presiune, mai degrabă decât să se gândească la cei din jurul lor.
Specialiștii concluzionează că modelul de discurs este un indicator mult mai bun al nivelului de stres decât o mărturisire a persoanei în cauză.