Prima pagină » Sănătate » De ce apare Alzheimerul. Cercetătorii au găsit o posibilă explicație

De ce apare Alzheimerul. Cercetătorii au găsit o posibilă explicație

De ce apare Alzheimerul. Cercetătorii au găsit o posibilă explicație
Particule magnetice extrem de mici care se găsesc în aerul poluat au fost identificate în cantități abundente în țesutul cerebral. Este pentru prima dată când oamenii de știință observă acest lucru. Este vorba despre paerticule de oxid de fier, foarte toxice și bănuite că stau la baza apariției uneia dintre cele mai violente boli ale lumii moderne.

Studiul, în care au fost analizate 37 de mostre de țeșut cerebral de la oameni care trăiesc în Mexico City și Manchester, ambele orașe din Marea Britanie, este primul care arată că particulele de manganit din aerul poluat ajung în creier și sunt o posibilă cauză a apariției Alzheimerului. 

Magnetitul se găsesște în mod natural în creier, în formațiunile unghiulare. Totuși, studiul arată că fiecărei particule de magnetit apărute natural, îi corespunde un număr de 100 de astfel de particule dăunătoare, provenite din aer. 

Aceste particule extrem de mici sunt caracteristice emisiilor de la motoarele mașinilor sau fumului produs de incendii.

Particulele toxice de magnetit întrerup funcționarea normală a celulelor cerebrale și cauzează stresul oxidativ și cauzează o deteriorare accentuată a unora dintre cele mai importante structuri cerebrale. 

Cercetătorii au găsit o cantitate importantă din acest compus toxic în creierul bolnavilor de Alzheimer, ceea ce conduce la o posibilă relaționare între aceste particulele de magnetit și apariția acestei afecțiuni. 

„Este important să continuăm investigațiile în ceea ce privește prezența acestei particule în creier, însă este prea devreme să spunem că aceasta joacă un rol important în dezvoltarea Alzheimerului. Știm că poluarea aerului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte privitoare la sănătatea oamenilor, însă nu putem spune, fără studii aprofundate, că poluarea aerului face rău sănătății creierului”, a explicat unul dintre cercetători. 

 

Citește și