O sticlă de apă uitată într-o mașină preț de câteva ore, pe caniculă, nu mai poate fi consumată. Specialiștii spun că devine un pericol pentru sănătatea noastră și din acest motiv nu este indicat să o bem.
Pentru a ne feri de riscuri, este bine să dăm atenție câtorva detalii.
De exemplu, când cumpărăm apă, ar fi bine să nu alegem un recipient de plastic, spun medicii.
„Ideal ar fi ca, atunci când alegem o apă, ea să fie îmbuteliată într-un recipient care este inert și mă refer aici la sticlă.
Plasticul, într-adevăr, nu este inert și, din păcate, de multe ori, nu este depozitat în condiții ideale şi este expus la temperaturi mari și de multe ori nu poți controla acest lucru.
Dacă acea sticlă de plastic a stat peste vară la temperaturi de 40 de grade, multe dintre componentele din plastic se pot duce și în apă.
Și iată, deși apa, în teorie la sursă, este o apă curată, ajunge să fie una infestată și să favorizeze apariția anumitor afecțiuni.
Se întâmplă de exemplu mai ales acum vara să lăsăm apa în mașină și o bem după 2-3 ore.
Este exclus să mai bem o apă care a stat înainte în mașină, chiar nu recomand acest lucru”, explică medicul Gheorghe Niță, specialist urolog, într-o intervenție la Antena 3.
Pe de altă parte, mulți vor să știe cât de sănătoasă este apa de la fântână.
„Este indicat ca oamenii să bea apa care este îmbuteliată.
Știți că există o modă, mai ales în afara orașelor mari, de a bea apă despre care se spune că este de la o fântână foarte bună.
Acest lucru este foarte periculos, fiindcă acele ape nu sunt controlate şi, astfel, nu știm dacă sunt microbiologic pure sau nu, nu știm ce compoziție au, nu ştim dacă nu cumva sunt infestate și dacă nu cumva noi credem că este sănătos ceea ce facem, că bem doi litri de apă pe zi, dar de fapt bem o apă infestată care vine cu probleme.
Problemele cele mai importante ale aparatului urinar legate de apă pot fi pietrele, adică litiaza renală, dar o apă de o calitate proastă și plină de chimicale, ca cea de mai sus, este o apă care poate determina sau favoriza inclusiv apariția cancerelor.
Și vedem pacienţi care vin cu cancer la vezica urinară și care n-au altă explicație decât faptul că niște ani au băut o apă care nu s-a știut ce e cu ea, care probabil a avut un conținut foarte mare de nitriți și care poate duce în timp la apariția acestor boli foarte grave”, a mai precizat medicul urolog Gheorghe Niţă.
CITEȘTE ȘI: