Prima pagină » Sănătate » De ce nu merg românii la dentist

De ce nu merg românii la dentist

De ce nu merg românii la dentist
Într-o țară cu doar 1.500 de cabinete stomatologice publice și peste 12.500 cabinete private cum este România, este de înțeles că nu toți își permit să meargă la medic pentru problemele dentare. Studiile arată că românii vizitează cel mai rar medicul stomatolog. Mai puțin de 3 din 10 români vizitează dentistul cel puțin o dată pe an.

Potrivit statisticilor existente, 58% dintre români ajung la cabinetul stomatologic cel mult o dată pe an, 3 din 10 dintre aceștia făcându-și o programare doar atunci când au o problemă care le provoacă durere. În aceste condiții, nu este de mirare că doar 26% dintre locuitorii țării noastre, adică mai puțin de 3 din 10 români, vizitează medicul dentist cel puțin o dată pe an. 

„Există însă și români care nu merg la dentist nici măcar o dată pe an sau care nu au fost niciodată în viața lor la un stomatolog”, explică medicul stomatolog Remus Stratulat. 

7 din 10 persoane din această categorie provin din mediul rural sau nu au studii. Medicii declară că au observat în rândul tinerilor tendința de a merge mai des la dentist, însă nu suficient de des încât să prevină apariția afecțiunilor orale. 

Situația aceasta se datorează în principal faptului că oamenii nu sunt dispuși să plătească pentru serviciile stomatologice de care au nevoie, iar acest lucru evoluează și din faptul că educația medicală lipsește. 

„Asigurările sociale nu acoperă tratamente dentare și foarte mulți români sunt frustrați de acest lucru și merg la medic doar pentru urgențe. În cazul în care o persoană nu a mers de peste 10 ani la un control, cu siguranță apar probleme mari în această perioadă, care vor costa mult mai mult decât dacă ar fi mers anual. Media tratamentelor este de 2.000 lei”, explică mediul Stratulat. 

Citește și