Conservele desfăcute nu se depozitează niciodată în frigider. Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra unui pericol teribil, care ne poate afecta grav sănătatea.
Iată de ce este indicat să nu țineți conservele desfăcute în frigider.
Se știe că românii sunt mari consumatori de conserve, fie că vorbim de cele de pește sau fasole, fie că ne referim la conservele de roșii. Trebuie, însă, să țineți cont de faptul că, după ce a fost desfăcută, o conservă nu se depozitează niciodată în frigider.
Pentru unii, poate că pare contrar a ceea ce știa, mai ales că valorile termice scăzute favorizează păstrarea în siguranță a alimentelor. Dar, nu mereu este așa și în niciun caz nu ținem cont de asta în cazul conservelor.
O conservă desfăcută nu se pune în frigider deoarece se creează un contact între metalul cutiei, alimentul din interior și oxigen. Iar în urma acestei interacțiuni apar petele de rugine, care reprezintă un risc pentru sănătate.
De aceea sfatul este să verificați cu maximă atenție dacă o conservă are vreo fisură, înainte de a-i îndepărta capacul. Orice gaură permite pătrunderea bacteriile, spun specialiștii în domeniul sănătății.
Dacă a mai rămas mâncare neconsumată dintr-o conservă, atunci o puteți transfera într-un recipient de plastic, potrivit sfatului oferit de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor.
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România și o voce avizată când vine vorba despre alimentația corectă.
În privința conservelor, ea spune că sunt sănătoase și nu prezintă risc alimentar, fiind trecute printr-un proces de sterilizare care elimină bacteriile.
Altfel, Mihaela Bilic recomandă în special conservele de pește, mai ales pe cele cu sardine.
„Conserva de sardine, omega-3 si calciu la un loc (…) Nu cred ca mai e nevoie sa ridic in slavi efectele benefice ale acizilor grasi omega-3: scad inflamatia, reduc trigliceridele si ateroscleroza, fluidifica sangele si sustin functia cerebrala.
Ideal ar fi sa mancam peste gras pentru omega-3, nu sa-l luam din farmacie. Si daca somonul sau tonul nu sunt atat de accesibili ca pret, macroul, heringul, sprotul sau sardina sunt la indemana oricui. Nu e nevoie ca pestele sa fie proaspat, varianta congelata sau in conserva e la fel de sanatoasa.
Vreau sa laud in mod special sardina, un peste mic care se hraneste cu alge si plancton, fara risc de contaminare cu metale grele asa cum se intampla la pestii mari. Varianta in conserva, pentru ca e mancata cu tot cu oase, are si avantajul de a fi o sursa excelenta de calciu”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.
CITEȘTE ȘI:
Trebuie sau nu ținut cozonacul în frigider. Mulți români fac această greșeală
Cât țin SARMALELE la congelator sau frigider fără să se strice. Cele crude rezistă mai puțin
Cele 7 alimente care nu trebuie ținute în frigider. Multe gospodine fac această greșeală