De ce NU trebuie să sărim în apă vara. Semnalul de alarmă tras de doctorul Vlad Ciurea
Canicula care a pus stăpânire pe o mare parte a României ne poate afecta puternic sănătatea, mai ales dacă nu suntem atenți. În general, oamenii tind să facă baie în apă rece în timpul perioadei de vară, dar medicul Vlad Ciurea atrage atenția asupra acestui obicei.
Căldura extremă îi determină pe oameni să aleagă produse reci, cum ar fi băuturile, înghețata, dar medicul neurolog spune că este important să știm că nu toate acestea sunt benefice pentru creier.
Nici expunerea excesivă la soare, pe plajă, nu ne ajută prea mult.
„Este sigur că, pe caniculă, asupra creierului uman se produce o superagresiune solară. De ce se produce? Pentru că noi, prin superdezvoltarea aparaturilor, prin supraproducţia de oxid de carbon şi de gaze de eşapament, prin hiperindustrializare, am distrus stratul protector de ozon al planetei“, explică prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, directorul ştiinţific al Spitalului Sanador din Bucureşti.
De ce să nu sărim apă rece în perioadele de caniculă
În afară că ne arde pielea, soarele ne şi deshidratează. Pierdem lichide şi întregul organism suferă.
„În primul rând, celulei nervoase trebuie să-i dai mereu apă. Plată, la temperatura camerei şi nu alte băuturi, cu atât mai puţin acidulate. Cât mai natural. Pe vremea când eram eu copil, erau compoturile de fructe la rece. Este un tip de hidratare“, detaliază prof. dr. Vlad Ciurea.
De asemenea, specialistul mai atrage atenția că săriturile în apă rece sunt foarte periculoase.
„Nu recomand săriturile în apă de niciun fel. Nici la copii, nici la adulţi. Doar la sportivii de performanţă. Nu şi pentru oamenii simpli care se duc la un bazin, se duc la mare. Aceste trambuline pentru mine reprezintă un pericol, pentru că impactul este asupra structurilor cerebrale şi cervicale. Nu ştim exact ce se întâmplă. Şi apoi ne mirăm că după nu ştiu câte sărituri – am văzut astfel de cazuri – copilul pare că face crize de epilepsie”, spune specialistul.
În loc să ne aruncăm în apă, ar trebui să alunecăm în apă, recomandă el.
Degeaba sunt puse afişe informative, degeaba există bare de coborâre în bazine, mai spune neurochirurgul.
„Mi-a venit odată un pacient care s-a dus în vacanţă în Mexic şi s-a întors în salvare fără să mai poată mişca mâinile şi picioarele, din cauza unei fracturi la nivelul gâtului. O fractură cervicală produsă ca urmare a unei rupturi de vertebre, de discuri şi care i-a afectat măduva cervicală. Prin măduva cervicală trece tot fluxul nervos al organismului. A paralizat. Sigur că efortul chirurgical e să-l operezi, să-l decomprimi, să-i fixezi coloana ca să ai stabilitate, dar sistemul nervos tot suferă“, mai spune el.