Cercetătorii de la Universitățile din York, Liverpool și Newcastle s-au ocupat de acestă cercetare. Ei au analizat 23 de studii relevante făcute în acest sens, în care au fost implicați peste 181.000 de adulți. În acest grup au fost înregistrate 4.628 de cazuri de îmbolnăviri cardiace și 3.002 atacuri vasculare cerebrale, potrivit The Independent.
După analizarea datelor, cercetătorii au constatat că există o legătură între singurătate și izolare și cazurile de boli cardiovasculare. Astfel, riscul dezvoltării unei boli la nivelul inimii crește cu 29% în cazul unei persoane singure, iar cel legat de producerea accidentului vascular cerebral se mărește cu până la 32%.
„Am găsit o legătură între relațiile sociale aproape inexistente și dezvoltarea unor afecțiuni cardiace. Socializarea are o influență comparabilă cu alți factori de risc în acest sens, cum ar fi anxietatea și stresul”, au arătat autorii studiului.
„Rezultatele arată că în cadrul eforturilor de reducere a riscului apariției unei boli cardiovasculare ar trebui integrate și detaliile legate de singurătate și izolare socială”, continuă medicii.
De asemenea, realizatorii studiului au lansat un avertisment și către medici, care ar trebui să încurajeze pacienții să adopte un stil de viață din care relațiile sociale să nu lipsească și să le reamintească constant despre importanța interacțiunii cu cei din jur.
Echipa de cercetători a vorbit și despre un studiu viitor care să aibă în vedere rolul pe care îl au rețelele sociale în procesul de socializare și să stabilească dacă acestea contribuie în sens pozitiv sau negativ asupra aspectului legat de apariția bolilor cardiovasculare.