De ce să lași bebelușii să plângă când adorm
Potrivit CNN, cercetătorii australieni au lucrat cu 43 de părinți care aveau bebeluși cu vârsta între 6 și 16 luni și care aveau aceeași problemă legată de dereglările de somn ale copiilor lor. Oamenii de știință au învățat o treime dintre părinți despre beneficiile acestei metode de adormire a bebelușului. Părinții au fost rugați să plece din camera în care doarme copilul imediat ce-l așază în pat și, în cazul în care micuțul începe să plângă, să aștepte puțin timp înainte să intre la el și să-l calmeze.
Cealaltă treime a fost rugată să îi ducă pe copii la culcare la ora la care adorm ei de obicei și i s-a permis să stea alături de micuț până când acesta se calma.
Restul părinților nu au participat la un training în ceea ce privește metodele de adormire a copilului, însă au primit informații generale în ceea ce privește obiceiurile de somn ale copiilor. Acesta a fost considerat grupul de referință.
La trei luni de la implementarea programului, cercetătorii au obervat că în cazul copiilor care erau lăsați să plângă, aceștia adormeau cu 15 minute mai repede decât cei din grupul de referință. De partea cealaltă, copiii din cel de-al doilea grup au adormit, în medie, cu 12 minute mai repede decât cei din grupul de referință.
Aceste schimbări sunt foarte importante pentru părinți, în sensul în care ei se pot odihni mai bine, însă aduc beneficii și copiilor, care nu se mai trezesc des în timpul nopții și au parte, astfel, de un somn odihnitor.
Cel mai important aspect al studiului, potrivit experților, este faptul că niciuna dintre aceste metode nu afectează în vreun fel bebelușul și că ambele sunt sigure pentru sănătatea lui fizică și psihică. Astfel, avertismentele care se lansează cu privire la efectele negative ale acestor metode nu se bazează pe date concrete, deci nu trebuie luate în seamă.