De ce sunt periculoși țânțarii: „Sunt cele mai ucigătoare vietăți din lume”

Publicat: 08 07. 2017, 15:47
Actualizat: 10 07. 2017, 20:58

Află din interviul de mai jos cu Bart Knols, entomolog american, specilizat în identificarea modalităților de a preveni malaria transmisă prin înțepătura de țânțar, ce eforturi se fac la nivel mondial pentru stoparea numărului mare de decese cauzate de aceste vietăți aparent inofensive.

Fiecare dintre noi avem o poveste de viață despre cineva sau ceva care ne-a influențat să ne alegem o anumită carieră. Dv. de ce ați decis să dedicați atât de mult timp exterminării țânțarilor?

Bart Knols: În materie de carieră, mulți facem alegeri în funcție de un anumit context, când apar anumite coincidențe… În cazul meu, cam așa a fost. În timpul studiilor mele, mă concentram inițial nu asupra țânțarilor, ci asupra muștelor țețe, care transmit boala somnului în Africa. Am realizat însă la un moment dat că impactul țânțarilor asupra oamenilor din întreaga lume este mult mai dramatic decât cel al muștelor țețe. Ca urmare, am decis să fac o schimbare de traseu în carieră și de la muște țețe am virat către țânțari. Se împlinesc 25 de ani de când îi studiez. Din acești 25 de ani, am trăit 11 ani în Africa de Est și de Sud și, în perioada respectivă, eu însumi am făcut malarie de nouă ori. Am fost la un pas de a-mi pierde soția din cauza malariei și am văzut prea mulți copii în jurul meu uciși de această boală. Deci, dacă cineva își dorește o motivație solidă ca să facă ceva împotriva țânțarilor, îi sugerez să contracteze asemenea boli. Garantat, va rămâne puternic motivat pentru tot restul vieții, vă spun sigur!

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN CSID!