În perioada verii, când afară este foarte cald, aparatul cardiovascular și cel respirator sunt suprasolicitate. Astfel, pentru evitarea apariției stărilor de leșin sau a altor probleme de sănătate, specialiștii recomandă un regim alimentar echilibrat.
Sarea este periculoasă în zilele caniculare, pentru că duce la încălzirea corpului, scrie doctorulzilei.ro.
„Nu trebuie să se facă abuz de sare pe perioada verii. Trebuie apelat la ea cât mai puțin cu putință”, a explicat nutriționistul Bogdan Guinea.
De asemenea, trebuie evitat consumul de carne prăjită, cu excepția celei de pește, dar și a anumitor legume. Printre ele, varza, conopida, ciupercile și andivele.
La polul opus, pe lista legumelor recomandate se află castraveții, fasolea verde și spanacul.
În ceea ce privește fructele nerecomandate în această periodă, acestea sunt cireșele, caisele și nucile de cocos. De asemenea, alunele și nucile trebuie consumate în cantități moderate.
Nici lactatele sau brânzeturile grele nu sunt indicate vara: „Dacă trebuie să se consume ceva din această categorie, este bine să se apeleze doar la telemea”, spune dr. Guinea.
Cazurile de toxiinfecție alimentară sunt frecvente în perioadele cu temperaturi extreme, iar într-o astfel de situație e indicat regimul alimentar cu grătar din carne ușoară, cereale, legume și telemea.