De la 1 aprilie nicio vizită la medic fără cardul de sănătate. Ce trebuie să faci în cazul în care l-ai pierdut
De la 1 aprilie nicio vizită la medic nu se va putea face fără cardul de sănătate. Afirmația îi aparține președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, care a vorbit, în cadrul emisiunii Gândul Live, despre rolul pe care îl va avea acest nou document pentru românii asigurați.
„Cardul nu conține nicio dată medicală. În cazul în care vreun pacient dorește ca pe cardul lui să fie trecută grupa de sânge sau RH-ul trebuie să îi ceară medicului în mod expres acest lucru. La fel se întâmplă și în cazul mențiunii dacă vrea să fie donator. În cazul în care o persoană vrea ca pe cardul lui de sănătate să apară mențiunea că este donator trebuie să obțină o declarație notarială prin care să se precizeze că este donator de organe. Nimeni nu trebuie să își facă griji că datele lor de pe card vor ajunge pe mâna nu știu cui”, a declarat președintele CNAS. De asemenea, pe cardul de sănătate nu va fi inscripționat CNP-ul, din motive de siguranță.
Vasile Ciurchea a explicat și ce se întâmplă cu persoanele care pierd sau își deteriorează cardul de sănătate. „În cazul în care cardul este pierdut sau se deteriorează, posesorul lui trebuie să se prezinte la Casa de care aparține și să semnaleze acest lucru. I se va elibera o adeverință, cu valabilitate de o lună, cu ajutorul căreia pacientul va putea beneficia de serviciile medicale de care are nevoie. În acest timp i se va elibera un nou card de sănătate”, a spus Ciurchea. Dacă primul cardeste gratuit, pe cel de-al doilea va trebui să îl plătim. Costul lui se va ridica la aproape 5 euro, echivalentul a 22 de lei – 2,2 euro costă imprimarea cardului și 2,64 euro serviciile poștale.
Tot o adeverință este soluția găsită de autorități pentru persoanele care din motive etice sau religioase au refuzat cardul de sănătate. „Persoanele care nu vor să primească din varii motive cardul de sănătate trebuie să se prezinte la Casa de care aparține și să anunțe acest lucru, completând o cerere prin care explică motivul pentru care nu dorește cardul de sănătate. În baza cererii i se va elibera o adeverință. Aceasta va fi valabilă timp de trei luni. După trei luni, persoana în cauză trebuie să solicite o nouă adeverință. Numai în baza acestor adeverințe vor putea beneficia de servicii medicale”, a precizat Ciurchea.
Acesta a menționat că la instituția pe care o conduce s-au primit cereri de retrimitere a cardului de sănătate din partea românilor care inițial l-au refuzat. „Deocamdată nu avem centralizate aceste date la nivel național, dar important este că ele există”, aspus șeful CNAS.
Președintele CNAS a mai vorbit la Gândul Live despre importanța cardului de sănătate, precizând că acesta „are rolul de a pune ordine în sistem”. „Lumea și-a făcut o impresie greșită despre card și cipul cardului. Nu există nicio cifră fatidică – 666. Cardul nu te iradiaza. E un card ca și cel bancar. Nu ți se întâmplă absolut nimic. Comparat cu un telefon modern, telefonul probabil poate face mai mult rău decât acest card. Cardul de sănătate nu emite radiații. Cardul are doar rolul de a preveni fraudele din sistem”, a punctat Vasile Ciurchea.