Prima pagină » Sănătate » De la ce vin inițialele „WC” (veceu), de fapt. Majoritatea românilor folosesc acest cuvânt zilnic, fără însă a-i ști semnificația

De la ce vin inițialele „WC” (veceu), de fapt. Majoritatea românilor folosesc acest cuvânt zilnic, fără însă a-i ști semnificația

De la ce vin inițialele

Deseori văzut pe semnele care indică ușa unei toalete publice, unii au fost surprinși când au aflat ce înseamnă cu adevărat aceste litere faimoase care se găsesc pe ușa fiecărei toalete publice: WC. 

Unii au presupus că semnifică „Wheelchair” (scăun cu rotile), însă, de fapt, WC provine de la „Water Closet”.

Toaletele publice:  scurt istoric

Toaletele publice făceau parte din sistemul de salubritate al Romei antice. Aceste latrine aveau bănci lungi cu găuri care permiteau utilizarea simultană de către mai multe persoane, fără niciun criteriu de excludere pe criterii sociale. Folosirea acestor facilități era considerată o activitate socială.

În Evul Mediu, toaletele publice au devenit rare, fiind consemnate doar câteva: în Frankfurt în 1348, în Londra în 1383 și în Basel în 1455. O toaletă publică a fost construită în Sarajevo în 1530, chiar în afara zidului curții exterioare a unei moschei, și funcționează încă și astăzi.

Sociologul Dara Blumenthal observă schimbările în practicile umane privind igiena începând cu secolul al XVI-lea, care au dus în cele din urmă la o renaștere a toaletelor publice.

WC: semnificație

Termenul „water closet” își are originea în secolul al XIX-lea, de la existența băilor publice. În secolul al XIX-lea, cuvântul „toaletă” nu era rostit în societatea politică, și nici funcțiile corporale asociate cu utilizarea toaletei.

Pentru a evita acest lucru, s-a inventat termenul „water closet” pentru a descrie noile vase de toaletă cu spălare, în special în locuri publice. Acronimul WC a fost considerat suficient de îndepărtat de funcția sa pentru a putea fi folosit, deși cu o oarecare reținere, și astfel a intrat în uz frecvent, la fel cum „google” este folosit azi pentru căutări.

Potrivit site-ului de instalații sanitare, Plumbworld, expresia a fost folosită prima dată în Anglia în anii 1870. Inițial era cunoscut sub numele de „wash-down closet” (closet cu spălare) înainte de a deveni „water closet” (toaletă cu rezervor de apă) prin uz popular și, în cele din urmă, de a evolua în faimosul acronim „WC”.

Secolul al XIX-lea a fost o perioadă importantă de inovație pentru toaleta modernă, cu progrese care au îmbunătățit sănătatea și igiena publică. Unul dintre cei mai faimoși ingineri sanitari ai vremii, Thomas Crapper, a fost angajat de Familia Regală britanică pentru a înlocui toaletele de la Sandringham House în 1886, scrie Washroomcubicles. 

Citește și: Cu ce să cureți eficient și rapid vasul de toaletă, pentru a scăpa de calcar și murdărie. Ai nevoie doar de 2 ingredient banale

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și