Depresia ar putea fi combătută prin terapie cu lumină
În studiul de opt săptămâni în care au fost implicați 122 de oameni, cercetătorii au descoperit că oamenii care erau tratați fie folosind o cutie cu lumină puternică, un fel de lampă medicală, fie combinând această terapie cu medicamente, au avut o stare mai bună decât cei tratați cu placebo.
În schimb, cei tratați doar cu antidepresive nu au arătat semne de ameliorare în comparație cu cei tratați cu placebo.
„Nu este neobișnuit ca un antidepresiv- sau orice alt tratament pentru depresie- să nu fie mai bun placebo”, spune autorul studiului, Dr. Raymond W. Lam, de la Universitatea British Columbia din Vancouver.
Este cunoscut faptul că oamenii care suferă de depresie și participă la studii clinice se fac mai bine chiar și după ce sunt tratați cu placebo, spune acesta.
În timpul studiului de opt săptămâni, cercetătorii au împărțit cei 122 de oameni în patru grupuri aproape egale. Oamenilor din primul grup li s-a dat o cutie cu lumină fluorescentă și li s-a spus să o activeze timp de 30 minute imediat după ce ce trezesc în fiecare zi. Aceștia au primit și Fluoxetină, cunoscută și sub numele de Prozac.
Cei din al doilea grup au fost supuși aceluiași tratament cu lumină, dar li s-a dat și placebo. Al treilea grup a primit antidepresive și un dispozitiv placebo, despre care li s-a spus că este un generator de ioni. Generatorul era dezactivat, astfel că nu producea ioni. Ultimul grup a primit a primit o pastilă placebo și acelasi dispozitiv placebo.
Pentru a ascunde adevăratul scop al studiului, cercetătorii le-au spus că vor să compare tratamentele cu ioni și cele cu lumină, scrie Live Science.
Cercetătorii au măsurat gravitatea simptomelor persoanelor depresive la începutul studiului și la sfârșit, folosind o scală standard utilizată în psihiatrie.
Aceștia au descoperit că 76% din cei care au primit tratamentul cu lumină și antidepresivul au înregistrat o îmbunătățire de 50% sau mai mult. Acest nivel de îmbunătățire a fost observat doar la 50% din cei care au primit tratamentul cu lumină și cu pastila placebo, la 33% din cei care au primit dispozitivul și pastila placebo, precum și la 29% din cei care au primit antidepresivul și dispozitivul placebo.
Cu toate acestea, o cercetare mai amănunțită este necesară pentru a confirma eficiența tratamentului cu lumină pentru depresie clinică, iar oamenii nu ar trebui să încerce să se trateze singuri cu ajutorul lămpilor medicale.
Studiul a fost publicat pe 18 noiembrie 2015 în jurnalul JAMA Psychiatry.