Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat

Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat
Publicat: 14/08/2019, 16:23

Profesorul de Medicina Somnului, Paul Gringras, a dezvăluit ce se întâmplă cu corpurile noastre după un somn slab – tensiune arterială mai ridicată și colesterol, de asemenea, printre potențialele consecințe ale unui somn insuficient.

Aceste dezvăluiri vin după ce un document care urma să fie publicat de secretarul de sănătate, Matt Hancock, a apărut în spațiul public. Acesta prevedea că guvernul va examina dovezile privind somnul și sănătatea.

În mod îngrijorător, un studiu realizat de firma de tehnologie de somn Simba pentru susținerea noii sale campanii #TryFor8, a descoperit că 44% dintre britanici dorm cel mult 6 ore pe noapte.

Și doar 17% dorm cele 8 ore recomandate.

„Acei oameni care dorm mai puțin de 6 ore au un risc mai mare dezvoltare a bolilor coronariene, tensiunea arterială este mai mare și colesterolul este mai rău. Lipsa noastră de somn ca națiune a fost comparată cu «canarul din mină de cărbune», în condițiile în care somnul de proastă calitate este legat de atâtea alte probleme grave de sănătate. Dacă sunteți cineva cu o cantitate și o calitate slabă a somnului, atunci aveți mai mult de 60% riscul de a face un atac de cord, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. De asemenea, se crede că facem mai multe proteine ​​inflamatorii numite citokine după somnul de proastă calitate, care poate provoca efecte adverse asupra întregului sistem imunitar”, a declarat profesorul Gringras

Una dintre problemele de sănătate evidențiate de profesorul Gringras sunt efectele adverse pe care le poate avea somnul slab cronic asupra modului în care organismele noastre tratează ADN-ul nostru.

„Fiecare celulă din corpul nostru conține același ADN, codul nostru genetic. Și oamenii credeau că asta era – genele tale suntcine ești – și nimic nu-l putea afecta. Dar ADN-ul nostru și modul în care corpul nostru știe ce să facă cu el este de fapt susceptibil schimbării din cauza factorilor externi – ce mâncăm, fie că fumăm, cât de stresați suntem și cum dormim. Deși somnul de proastă calitate nu ne schimbă codul ADN real, acesta afectează semnalele epigenetice care controlează modul în care funcționează genele noastre, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra vieții noastre de zi cu zi. Somnul rău dintr-o noapte schimbă semnalele epigenetice ale ADN-ului nostru care provoacă creșterea în greutate și pierderea masei musculare și poate afecta modul în care amintirile sunt puse în hipocamp – parte a creierului nostru”, a continuat acesta.

Potrivit profesorului Gringras, atunci când te simți obosit ești, de asemenea, mai impulsiv și mai susceptibil de a-ți asuma riscuri, deoarece judecata îți este afectată.

Dar nu doar problemele de sănătate pot fi afectate de somn, dar și timpul de reacție și procesul de luare a deciziilor rapide, pot fi îmbunătățite după o noapte de repaus.

Profesorul Gringras a adăugat pentru The Sun: „Un jucător de baschet odihnit va marca mai multe coșuri, un înotător va performa mai rapid, iar un jucător de rugby va avea mai multe șanse să ia decizii de succes în secțiune pe teren. Exercițiile fizice din timpul zilei pot fi de ajutor pentru cantitatea și calitatea somnului – sondajul a arătat că 85% dintre persoanele persoanele intervievate au mărturisit că somnul lor a fost îmbunătățit atunci când au făcut eforturi în timpul zilei.

„Poți să te antrenezi cu greu, să pui toate orele în strategia și evaluarea zilei de meci pe care ți-o dorești, dar simplul fapt este că, dacă nu dormi suficient, va avea un efect negativ direct asupra performanței tale, motiv pentru care sportivii și echipele lor pun atât de mult accent pe regimurile de somn de bună calitate”, a concluzionat profesorul.

Foto: Pixabay

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar