Celulele mai bătrâne pot fi periculoase pentru că pot reveni la comportamentul de celulă stem, având potențialul de mutații genetice cauzatoare de cancer pe care l-au adunat pe durata vieții lor, scrie Futurity.
Totuși, pentru că celulele mature din stomac, pancreas, ficat și rinichi activează aceleași gene și trec prin același proces atunci când încep să se dividă din nou, descoperirile pot însemna că inițierea cancerului este mult mai similară în diferite organe decât se credea anterior.
„Când am început războiul împotriva cancerului în anii ’70, savanții credeau că toate cancerele sunt similare”, a precizat Jason C. Mills, autorul studiului. „S-a aflat că acestea sunt diferite de la un organ la altul și de la persoană la persoană. Dar dacă, așa cum sugerează acest studiu, modul în care celulele încep să se înmulțască din nou este similar indiferent de organ, ne putem imagina terapii care interferează cu inițierea cancerului într-un fel mai general, indiferent de locul în care apare acest cancer”.
Analizând celulele din stomacul și pancreasul uman și al șoarecilor, dar și celule din rinichi și hepatice ale șoarecelui, dar și celulele prelevate din mai mult de 800 de tumori și leziuni precanceroase ale oamenilor, cercetătorii au descoperit că dacă țesutul este afectat de infecții sau alte traume, celulele mature pot reveni la starea inițială de celule stem în care se pot diviza rapid.