Descoperirea care poate revoluționa medicina. O tulburare tot mai frecventă în zilele noastre ar putea fi controlată printr-o tehnică inovativă
O echipă de cercetători americani au realizat un experiment pe șoareci în încercarea de a determina modul în care anxietatea afectează creierul.
Mazen Kheirbeck, co-autor al studiului și profesor asistent la Univeritatea din California, a explicat că șoarecii obișnuiesc să se teamă de spațiile deschise.
Având acest lucru în minte, cercetătorii i-au pus pe șoareci într-un labirint care conținea și niște spații mari, deschise, astfel încât oamenii de știință să-i poată monitoriza activitatea celulelor cerebrale din subsolul hipocampusului exact în momentul în care șoarecii începeau să se simtă agitați. Hipocampusul este o componentă a sistemului limbic al creierului, care se ocupă cu reglarea emoțiilor.
Atunci când șoarecii au intrat în acele zone deschise ale labirintului, cercetătorii au observat că celulele amintite mai sus au devenit mai active, arătând semne de anxietate.
Echipa a decis apoi să încerce să modifice activitatea acelor celule numite „celulele anxietății”, pentru a vedea ce se poate face pentru a ajuta la calmarea șoarecilor.
Ei au folosit o tehnică biologică numită optogenetică, care implică utilizarea luminii pentru a controla celulele din țesuturile vii.
Astfel, cercetătorii au descoperit că atunci când au redus activitatea celulelor anxietății, șoarecii deveneau mai curioși să exploreze spațiile deschise din labirint. Odată cu creșterea activității acestor celule, șoarecii deveneau mai anxioși.