„Dieta oamenilor cavernelor” scade cu 50% riscul de cancer intestinal
Dieta Paleo reprezintă o metodă în vogă pentru a slăbi. Ea are însă și alte beneficii importante, întrucât reduce la jumătate riscul de cancer intestinal.
Adepții acestei diete au renunțat la alimentele procesate, precum preparatele servite în restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, pâine și paste. În schimb, ei mănâncă doar acele alimente care erau disponibile pentru populațiile de vânători-culegători din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, semințe și carne slabă.
Jucătorul de crichet englez Andrew Flintoff și vedetele de cinema Megan Fox și Matthew McConaughey se numără printre vedetele care au reușit să slăbească foarte mult cu ajutorul acestei diete.
În plus, oamenii de știință americani au descoperit de curând că dieta Paleo reduce la jumătate riscul de cancer intestinal. Cercetătorii de la Universitatea Emory din orașul Atlanta au analizat obiceiurile alimentare ale unui număr de 2.301 persoane – femei și bărbați -, cu vârstele cuprinse între 30 și 74 de ani.
Participanții la studiu au fost catalogați în funcție de cât de „paleolitică” era dieta lor. Voluntarii au fost rugați apoi să încerce și dieta mediteraneană, care permite consumul moderat de lapte, iaurt, cereale și alcool. Apoi, datele despre dietele lor au fost comparate cu dosarele medicale ale participanților.
În total, 564 dintre voluntari au dezvoltat un adenom colorectal – o tumoare benignă care este un precursor al cancerului intestinal.
Pentru femeile care respectau cel mai mult regulile dietei Paleo, riscul de apariție a tumorilor a scăzut cu 29 de procente, iar cele care au adoptat dieta mediteraneană au prezentat un risc cu 26% mai scăzut.
În cazul bărbaților, dieta Paleo a avut beneficii și mai mari: riscul de cancer intestinal a scăzut cu 51%.
Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.
Oamenii de știință au afirmat în anii 1970 că organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Însă această idee a devenit una în mare vogă abia după ce a fost publicată de nutriționista americană Loren Cordain, în 2010. Criticii ei spun că dieta Paleo nu ține cont de felul în care au evoluat oamenii și că un astfel de regim ar putea duce la malnutriție.
Dieta Paleo prezintă anumite similarități cu o altă dietă celebră, Atkins, care mizează pe o abordare strictă – renunțarea totală la carbohidrați.
Cel mai important aspect al ambelor diete constă în faptul că ele încearcă să evite produsele alimentare moderne, cele din viața de zi cu zi, precum pâinea, cartofii, pastele și orezul, mizând în schimb pe un aport mare de proteine care provin din carne slabă, pește și ouă.
Dar, în timp ce dieta Paleo îi încurajează pe adepții ei să mănânce și o varietate largă de fructe și legume proaspete, acestea sunt, în mod tradițional, limitate în dieta Atkins.
Dieta Atkins acceptă, de asemenea, carnea procesată precum șunca și produsele lactate precum brânza și smântâna, însă acestea nu vor fi găsite niciodată în meniurile concepute pe baza dietei Paleo.