DIETA RAW VEGAN. Cum poți să previi apariția bolilor și a kilogramelor în plus cu ajutorul mâncării crude

Publicat: 08 10. 2012, 16:10
Actualizat: 06 07. 2016, 07:18

Dieta Raw Vegan este un stil de viață care prinde tot mai mult teren și în România. Acest regim este un fel de dietă vegetariană, în care alimentele se mănâncă însă doar în stare crudă.

Adepții acestui stil de viață nu mănâncă lactate, brânzeturi și carne de orice tip. Potrivit specialiștilor în nutriție, Raw Vegan este mai mult un regim care permite consumul fructelor și legumelor proaspete, a germenilor proaspeți, a semințelor comestibile, a nucilor, alunelor și migdalelor cu o singură condiție: acestea nu trebuie să fie preparate termic.

Această dietă permite măcinarea unor alimente, de exemplu a semințelor, obținerea unor pulberi din care se prepara alimente precum „pâine” raw vegan sau chiar iaurt raw vegan.

Nutriționiștii sunt de părere că prin adoptarea acestui regim se pot preveni apariția bolilor, printre care se numără afecțiunile cardiovasculare, diabetul și obezitatea. În plus, această dietă poate reprezenta un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.

Dieta este puternic energizantă și are o mare capacitate de a arde grăsimile, sunt de părere nutriționiștii. Potrivit acestora, o regulă de bază al dietei Raw Vegan presupune să mâncați zilnic cereale și semințe grase, nuci sau mango, avocado, pentru a nu va priva organismul de anumite vitamine.

Ligia Pop a lansat recent o carte cu rețete aparținând acestui stil de viață. În cartea „Rețete Vegane fără foc”, apărută la editura Curtea Veche, specialistul oferă o gamă largă de rețete care se prepară doar cu ingrediente crude, netratate termic, pline de vitamine și enzime prezente doar în crudități.

Mai jos puteți regăsi cum puteți prepara o supă cremă fără a folosi focul.

Ingrediente:                                                   

● 300 de grame de roșii bine coapte

● un ardei roșu

● 50 de grame de nuci caju

● un sfert de dovlecel mic, curățat de coajă

● câteva cuburi de păstârnac

● câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel

● 25 de grame frunze de pătrunjel

● 25 de grame de frunze de țelină

● 100 ml apă călduță (40°C)

● sare neiodată, după gust

Mod de preparare:

Se toacă rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a ușura munca blenderului. Apoi, se pun rând pe rând ingredientele într-un blender de mare viteză și se procesează până ce toate ingredinetele se omogenizează completă.

Dacă aveți un blender mai slab (până în 800 W), procesați ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului.

Supa se servește cu verdeață presărată deasupra.

„De reținut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveți grijă să nu le mixați mai mult de un minut și jumătate. Din cauza vitezei și a timpului mare de procesare, ‘blocurile” de vitamine și minerale încep să se descompună după mai multe minute”, punctează specialistul în nutriție.

Medicul precizează că supa se mănâncă imediat și nu se lasă în frigider, „deoarece se va oxida și își va schimba gustul și mirosul”.