Dietele alimentare PROASTE provoacă mai multe decese la nivel mondial decât FUMATUL
„Obiceiurile alimentare proaste – respectiv consumul unei mari cantități de alimente nesănătoase, precum carnea roșie, cea procesată, băuturile acidulate cu zahăr și a unei cantități reduse de produse sănătoase, precum fructe, legume, nuci, cereale integrale și semințe – provoacă mai multe decese la nivel mondial decât ceilalți factori la un loc”, a declarat autorul acestui studiu, medicul Ashkan Afshin, profesor la Universitatea din Washington, pentru CBS News.
Studiul, finanțat de Bill & Melinda Gates Foundation și publicat în prestigioasa revistă medicală The Lancet, a urmărit tendințele de consum privind 15 tipuri de diete, în perioada 1990 – 2017, în 195 de țări. Printre aceste diete alimentare s-au numărat cele cu cantități reduse de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe, lapte, fibre, calciu, acizi grași omega 3 din fructe de mare, grăsimi polinesaturate și cele cu cantități ridicate de carne roșie, carne procesată, băuturi acidulate cu mult zahăr, acizi grași trans (din grăsimi vegetale) și sare.
Rezultatele monitorizării au arătat că, în 2017, 11 milioane de persoane au murit din cauza unei diete alimentare nesănătoase. Aproximativ 10 milioane de persoane au murit din cauza unei maladii cardiace, 913.000, de un cancer asociat obezității și 339.000, de diabet de tipul 2.
Dietele bogate în sare și cu un conținut scăzut de cereale integrale și de fructe au provocat jumătate dintre aceste decese.
Dintre cele 195 de țări analizate, Israel a raportat cea mai mică rată a mortalității provocate de o dietă alimentară proastă, iar Uzbekistan, cea mai mare.
Totodată, cercetătorii au descoperit că cele mai multe decese au fost provocate de dietele cu o cantitate insuficientă de alimente sănătoase, mai degrabă decât un consum excesiv de alimente nesănătoase.
De exemplu, un consum insuficient de cereale integrale a fost factorul de risc de deces cel mai mare în mai multe țări, printre care SUA.
Un consum ridicat de sare a fost cel mai mare factor de risc de deces în multe țări asiatice, un consum redus de fructe este considerat cea mai mare problemă în Africa subsahariană, iar, în Mexic, principalul factor de risc a fost consumul prea mic de nuci și cereale. Printre ceilalți factori de risc importanți se numără consumul excesiv de carne roșie, carne procesată, grăsimi trans și băuturi dulci.
Tracy Parker, specialist dietetician la British Heart Foundation, spune că regulile generale pentru un stil de viață sănătos impun un consum mare de fructe, legume, leguminoase, pește și cereale integrale. De asemenea, trebuie redus consumul de alimente bogate în sare, zahăr, grăsimi saturate și de calorii, lucru care va duce la scăderea riscului de obezitate, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială și diabet de tipul 2, toate cunoscute ca factor de risc pentru maladii cardiace și ale sistemului circulator.