Din toamnă, ora de educație sanitară ar putea deveni obligatorie

Din toamnă, ora de educație sanitară ar putea deveni obligatorie
Publicat: 26/05/2015, 09:12

„A fost o discuție și în Parlament, dar am avut câteva discuții cu domnul ministru Cîmpeanu (ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, n.r.). Eu mă gândisem cel puțin ca un model al orelor de dirigenție, cum era în perioada în care eu eram elev și era o programă. Cred că exact pe același model pot să fie aceste ore de educație sanitară, de la clasa întâi până la ultima clasă de liceu. Așa le gândim noi la Ministerul Sănătății, cu noțiuni generale, dar, în funcție de categoria de vârstă, sunt noțiuni care vor fi predate de către medicul școlar sau de către serviciile de ambulanță și diverși specialiști, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educațional al acestor ore. Cred că de anul școlar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aș vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenție. O oră pe săptămână, asta este propunerea. Trebuie să se țină cont de programa școlară și de posibilitatea de a asigura spațiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenți care pot asigura trainingul și pregătirea elevilor, și cred că nu ar încurca absolut deloc programa școlară”, a declarat ministrul Sănătății, prezent la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cu ocazia lansării site-ului „suntprimulajutorjunior.ro”, din cadrul proiectului pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii „Sunt primul ajutor”.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a mai spus că nu ar vrea ca educația sanitară să fie disciplină opțională.

„Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu aș vrea să fie opționale. Lecții interactive, plăcute. Cred că esențial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noțiuni dobândite din perioada de educație. Este vorba de cursuri de creare de abilități și chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentație sănătoasă pe care noi o tot clamăm și nu avem nici timpul necesar să învățăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează și obiceiuri sănătoase adultului tânăr. Plus că mai este și un alt aspect, apoi, copiii, mai au și potențialul ridicat de a învăța pe alții. Noi propunem să fie ori obligatorie, săptămânal, dacă nu este posibil săptămânal, nici la două săptămâni nu este foarte puțin. La început, vor învăța despre spălatul pe mâini, pe dinți apoi venim cu noțiuni de prim ajutor, de alimentație sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Cunoașterea sistemului sanitar, să știi unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile și obligațiile pe care le au ca pacient”, a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Luni a fost lansat, la București, site-ul de educație medicală și prim ajutor pentru copii „suntprimulajutorjunior.ro” și anunțat proiectul pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii „Sunt primul ajutor!, în judetele Cluj și Sibiu și reluarea acestuia în București, pentru anul școlar 2015-2016.

Site-ul „suntprimulajutorjunior.ro”, în limbile romană, engleză, franceză și maghiară, a apărut ca o necesitate pentru cei dornici să se implice activ în caz de nevoie a comunității, prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, până la venirea personalului de specialitate. Deși se adresează în mod special elevilor, vârsta celui ce poate salva o viață, în astfel de cazuri nu contează.

Site-ul conține „Ghidul de educație medicală și prim ajutor – „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, în patru limbi, pe capitole, o secțiune dedicată proiectului pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia și aparițiile proiectului în media, dar și testimoniale ale participanților la evenimentele precedente, a spus autoarea ghidului, Mihaela Arion.

Proiectul pilot „Sunt primul ajutor!” a apărut ca o necesitate în ceea ce privește educația sanitară a copiilor încă din ciclul primar de învătământ. Ca urmare a apariției, în urmă cu doi ani, a ghidului „Sunt primul ajutor! SPA Junior”, autoritățile din învățământ și din domeniul medical au propus un proiect prin care noțiunile de educație medicală și de prim ajutor din ghid să fie predate în școlile din București.

Proiectul pilot din școli „Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât o predare a unui curs și se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentați și specialiștilor Serviciului de Ambulanță București Ilfov (SABI), Societății de Salvare București, Inspectoratului Școlar București și ai reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale și cu sprijinul Serviciilor de Ambulanță Județene și Inspectoratelor Școlare Județene Cluj și Sibiu.

Elevii implicați în program învață să aplice și să execute corect manevre de salvare a vieții, dar și noțiuni de igienă și de prevenire a afecțiunilor transmisibile. Prezentarea noțiunilor privind modul de organizare, funcționare și utilizare a Sistemului Național Unic pentru Apel de Urgență 112 către grupurile de elevi din școlile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adaugă însușirea noțiunilor de prevenire a accidentelor casnice, școlare, rutiere, conștientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentației sănătoase, conștientizarea importanței donării voluntare de sânge și prevenirea riscurilor situațiilor de urgență în școli și în afara lor.

„La baza realizării proiectului pilot din școli «Sunt primul ajutor!» a stat Ghidul de educație medicală și prim ajutor «Sunt primul ajutor – SPA Junior!», autor Mihaela Arion. Am trăit acest ghid de la realizarea primelor pagini. Am văzut acest ghid pas cu pas. Acum avem un ghid de prim ajutor important pentru copii și profesori. Dar nu era suficient, așa că azi extindem ceea ce am început și ne dorim să avem cât mai mulți copii care să cunoască tehnici de prim ajutor. Trebuie să știm că, dacă începem devreme să ne educăm copiii, să le acordăm atenția cuvenită, vom avea niște adulți sănătoși. Începând educația sanitară de timpuriu, îi ajutăm pe copii să devină adulți sănătoși, să învețe noțiunile de igienă, cum să se ferească de boli transmisibile. Instruim copiii cu ocazia zilelor Salvării, în Săptămâna altfel, dar acum este altceva”, a spus managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Rusia ar fi folosit un nou tip de dronă pentru a ataca Kievul