Cei care au grijă la silueta lor, sau care vor să piardă în greutate sunt preocupați, în special, să ia cina până în ora 18:00 și să consume doar anumite alimente. Medicul nutriționist Adrian Copcea spulberă o mulțime de mituri în ceea ce privește ultima masă a zilei și ne învață cum să ne hrănim corect.
Majoritatea celor care vor să slăbească au grijă să mănânce cât mai puțin la cină și să nu mai consume nimic după ora 18:00. Specialistul în nutriție Adrian Copcea a împărtășit pe contul său de socializare câteva sfaturi utile despre ce alimente ar trebui să mâncăm la cină.
Expertul atrage atenția că nu contează, de fapt, ora la care se consumă ultima masă a zilei și de asemenea, că se pot consuma carbohidrați la cină, în ciuda miturilor vehiculate.
„1. CA SĂ SLĂBEŞTI, TREBUIE SĂ NU MAI MĂNÂNCI DUPĂ ORA 18 / CA SĂ SLĂBEŞTI TREBUIE SĂ NU MĂNÂNCI CARBOHIDRAŢI SEARA. FALS. Aceste sfaturi nu au niciun fel de bază ştiinţifică, sunt păreri personale ale unor specialişti nu foarte familiarizaţi cu ştiinţele nutriţiei. Da, există repere pentru TOTALUL carbohidraţilor, TOTALUL caloriilor şi încurajări către un ritm care trebuie să fie personalizat. Atât. Ora 18 nu înseamnă nimic, nici măcar perioada serii nu înseamnă nimic particular. Probabil acest pseudo-sfat e derivat, dar prost, din diferite orare proaste ale unor persoane care mănâncă mult seara spre a compensa un orar haotic din cursul zilei. Dar de aici la a sfătui lumea să nu mănânce carbohidraţi seara sau să facă ceva anume după ora 18.00 nu există nicio logică.” precizează medicul pe social-media.
Doctorul în nutriție dă undă verde la consumul de carne cu garnitură de cartofi, unul dintre preferatele meniuri ale românilor. Acesta menționează că mitul ce interzice combinarea cărnii cu carbohidrați complecși, cum ar fi cartofii, pastele orezul etc a devenit popular datorită regimului Montignac ce propune consumul separat de proteine și carbohidrați.
2. NU E SĂNĂTOASĂ COMBINAŢIA DE CARNE CU CARTOFI. FALS. E greu si de identificat, după ani de zile de existenţă a acestei aberaţii în spaţiul public, ce anume ar justifica o astfel de recomandare. Cel mai probabil ea provine din ideea năstruşnică de a disocia nutrienţii, popularizată de Montignac, idee care, în final, te face să mănânci puţine calorii din cauză că tot “disociezi” de la mese câte ceva. Dar, altfel, a combina proteine cu carbohidraţi nu doar că e permis, dar e chiar una din cele mai sănătoase combinaţii de nutrienţi posibile. Laptele matern, idealul de aliment, este combinaţie de carbohidraţi cu proteine. Grupa leguminoaselor (mazăre, linte, fasole boabe etc.) e una din cele mai sănătoase grupe alimentare. Dacă regula ar fi valabilă, aceste alimente de fapt ar fi proaste. Aceasta este o demonstraţie simplă, mai greu ar fi să demonstreze susţinătorii ideii cam ce anume ar fi greşit la această combinaţie absolut firească.
Medicul Adrian Copcea menționează că nu este obligatoriu să avem trei mese și două gustări pe zi, întrucât fiecare e diferită și funcționează într-un ritm propriu.
3. REGIMUL SĂNĂTOS DE VIAŢĂ ARE OBLIGATORIU 3 MESE ŞI 2 GUSTĂRI. FALS. Poate fi bun un astfel de orar aşa cum pot fi foarte bune şi alte orare. La fel: poate fi bună existenţa micului dejun la fel cum poate fi bună şi omisiunea lui.
în loc de concluzii, cel mai simplu sfat: nu luaţi de bune sfaturile româneşti, chiar dacă vin de la celebrităţi, până nu le confruntaţi cu surse serioase din alte culturi.
Cirește și:
Câte cafele trebuie să bem zilnic, de fapt. Care e numărul MAXIM, potrivit doctorului Adrian Copcea
Doctorul Adrian Copcea demontează mitul shaormei: Care shaorma este sănătoasă, de fapt