Doctorul Adrian Copcea ne spune ce trebuie să mâncăm în concediu, la „all inclusive”, ca să nu ne îngrășăm
Mulți români au tendința de a alege varianta „all inclusive”, mai ales atunci când pleacă în afara țării, însă revin din concediu și cu câteva kilograme în plus. Doctorul Adrian Copcea a oferit câteva sfaturi despre ce putem mânca la restaurant, în vacanță, fără să ne îngrășăm.
Concediile sunt perioade de relaxare, în care ne permitem, printre altele, să ne răsfățăm și cu bunătăți culinare. Medicul Adrian Copcea a împărtășit pe contul de Facebook o fotografie cu meniul pe care l-a ales într-un restaurant „all inclusive”. Specialistul a menționat că, în ciuda aspectului apetisant, combinația de alimente pe care a ales-o nu afectează silueta, întrucât nu conține mulți carbohidrați, acesta fiind unul dintre secretele nutriției sănătoase.
E o poză care ilustrează ceva foarte practic în nutriţie: dozarea carbohidraţilor. Ce e în poză e o masă consistentă per total, dar care e foarte puţin consistentă în ceva anume: în carbohidraţi.
Farfuriile din poză conţin nişte versiuni de carne/mezel, brânzeturi, o omletă, legume, alune, măsline.
Medicul a explicat raționamentul prin care aa decis să consume alimentele respective.
Acestea sunt principalele categorii de grupe alimentare care sunt sărace în carbohidraţi: carnea şi brânzeturile spre zero, legumele o pondere mică per total, bonus o „compensare” cu fibre, oleaginoasele în general o pondere de 15-20 grame/100 grame dar din care cam jumătate sunt fibre, ceea ce duce doza de carbohidraţi „neţi” la cam jumătate (în plus porţia devine foarte mică având în vedere consumul de ordinul 10-30 grame, nu 100), iar măslinele au în jur de 6 grame carbohidraţi/100 grame, din care 3 g fibre, deci carbohidraţi neţi 3 grame la 100 grame. Foarte puţin.
Ce e în poză e o masă foarte „low carb”, scriu şi termenul în engleză spre a fi mai uşor recunoscut. O masă foarte săracă în glucide=carbohidraţi, sursele de glucoză. Ce lipseşte? Pâinea, cerealierele, fructele, cartofii, porumbul/mămăliga, leguminoasele (mazăre/fasole/linte etc.) şi, desigur, zahărul şi derivatele lui.”, a precizat medicul.
Medicul a atras însă atenția că o dietă prea săracă în carbohidrați nu este sănătoasă și nu oferă rezultatele scontate, decât pe termen scurt. Acesta a precizat că scopul specialiștilor în nutriție este acela de a găsi un echilibru, în ceea ce privește alimentația.
Las poza cumva ca exemplu de mese care sunt consistente dar care au un anume nutrient sau o anumită grupă de nutrienţi slab reprezentată: în acest caz carbohidraţii. Cu dozarea inteligentă a carbohidraţilor se pot obţine multe.
Specialiştii buni au adeseori misiunea de a găsi un „mijloc” în dozajele de carbohidraţi şi de calorii care să atingă pe termen lung obiectivele. Iar cei puşi pe mijloace rapide de succes şi câştig vor merge mult pe low-carb, pentru că, pe termen scurt, pare un loz câştigător. Pe termen lung e ceva cu adevărat înşelător.
Mi-a venit să ilustrez o masă low-carb cu ceva „din teren”. Pe lângă ea au fost şi carbohidraţi. Dar pentru poză am selectat „zona” de masă care mi s-a părut că explică rapid şi foarte clar ce înseamnă masă bogată dar săracă. Bogată în diverse: calorii, grăsimi, fibre etc., dar săracă în carbohidraţi.”, a conchis Adrian Copcea, pe pagina sa de Facebook.
sursa FOTO: Facebook
Citește și:
Cât de des poți consuma AVOCADO, de fapt. Fructul-minune îmbunătățește funcțiile organismului