Doza a patra de vaccin a început să fie administrată în România. Dr. Adrian Marinescu: „Evident că mă voi vaccina. Recomandarea fermă este la cei care sunt vulnerabili”
Începând de luni, 16 mai, persoanele de peste 18 ani care au fost imunizate deja cu trei doze de vaccin anti-COVID de tip ARN mesager, pot solicita și doza a patra. Deși este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, medicii infecționiști atrag atenția asupra faptului că aceeași recomandare ar trebui să fie extinsă și către persoanele care suferă de afecțiuni cronice sau autoimune, având o putere de apărare mai mică în fața virusului.
La un training organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România în perioada 13 – 15 mai 2022, medicii infecționiști Violeta Briciu, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj și Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din București, au discutat despre vaccinarea cu doza a patra, dar și despre cum va trebui să ne obișnuim să trăim cu virusul SARS-CoV-2 în continuare.
„Este important de subliniat importanța vaccinării celor imunodeprimați, nu doar a celor cu vârsta peste 60 de ani. De asemenea, și restul persoanelor care sunt sănătoase, pot solicita vaccinarea cu doza patru, este o recomandare”, a precizat dr. Violeta Briciu, medic primar boli infecțioase și director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.
Aceeași idee a fost întărită și de dr. Adrian Marinescu, care a subliniat că acum este necesar în primul rând să se vaccineze cei care fac parte din categorii de risc. „Recomandarea fermă este la cei care sunt vulnerabili, la care există un risc. De asemenea, fiecare poate să o facă, nu are ce să piardă, ci din contră, crește protecția. Evident că mă voi vaccina, vreau să cred că nu numai eu, ci că în general medicii și personalul medical își vor dori protecție”, a precizat dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din București, în cadrul întâlnirii.
Persoanele care vor să se vaccineze o pot face la orice medic de familie care au un contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru această activitate, dar și în centrele de vaccinare din țară care au mai rămas deschise. La nivelul țării mai sunt peste 100 de astfel de centre, iar aproximativ 3.000 de medici de familie vaccinează în cabinetele proprii. Dovada vaccinării cu doza a patra este adeverința de vaccinare, care va fi generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări sau de certificatul digital.
Mai multe cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 din toamnă
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, preconizează că din toamnă ne vom confrunta din nou cu o creștere a numărului de cazuri de COVID. Specialistul este de părere că vor fi multe cazuri ușoare, dar vor exista în continuare și cazuri grave, care vor avea nevoie de tratament și spitalizare.
„Va fi o creștere, nimeni nu poate să spună exact cum va fi. Va însemna o presiune pentru că spitalele vor trece până atunci aproape cu totul la zonă verde și cred că vom fi luați ușor pe nepregătite. Numărul vaccinărilor va scădea și mai mult, vor fi oameni care vor avea nevoie de spitalizare și va fi greu.
Însă părerea mea e că nu va fi un impact foarte mare, va fi aceeași conviețuire pe care am avut-o cu virusul în valul 5”, a mai completat dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din București.
Un risc crescut de a face forme severe ale bolii îl au vârstnicii de peste 65 de ani, dar și persoanele care au afecțiuni medicale cronice cum ar fi: obezitate, boli cardiovasculare, boli pulmonare, insuficiență renală cronică sau diabet.