De la începutul acestei luni, în farmacia Spitalului Județean de Urgență Giurgiu nu mai există citostatice pentru bolnavii de cancer din județ, câteva sute de persoane. Aceștia sunt nevoiți fie să aștepte până la remedierea situației, fie să apeleze la variante auxiliare, achiziționându-și medicamentele necesare tratamentului, la un preț semnificativ, fie din țările Uniunii Europene, fie din alte surse.
Este și cazul unei pensionare care a fost nevoită să își întrerupă tratamentul din cauza lipsei de medicamente de la farmacia spitalului, situație care ar putea să afecteze eficiența terapiei pe termen lung.
Din ce să cumpăr, din pensia mea de 950 de lei și a soțului de 1.300? Abia dacă reușim să ne descurcăm cu cheltuielile celelalte., spune femeia.
Situația femeii este una complicată întrucât de trei săptămâni se chinuie să găsească medicamentele necesare, însă de fiecare dată primește același răspuns: „Reveniți”.
„De pe data de 10 mai trebuia să merg să îmi iau tratamentul, dar când m-am dus la farmacia spitalului, singura de unde primim aceste medicamente gratuit, mi s-a spus că nu au. Scurt! Și că trebuie să revin cu telefoane. De atunci, tot revin cu telefoane și de fiecare dată răspunsul e același: «Reveniți!» Dar au trecut aproape trei săptămâni și mă tem că efectul tratamentului nu va mai fi același dacă tot întrerupem sau amânăm. Chiar nu are nimeni milă și de noi?”, mai spunea femeia.
Dragoș Chivu, managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, a declarat, pentru GÂNDUL, că această situație nu depinde unitatea spitalicească.
„Cunosc situația, dar, din nefericire, nu depinde de mine sau de noi, ca unitate spitalicească. Suntem în procedura de achiziție, care nu știu când se va încheia. Știți cum este cu procedurile de achiziție, mai ales cele din sistem electronic, durează… Sper să se rezolve cât mai repede, dar, repet, nu depinde de mine”, a apua Dragoș Chivu.
Managerul a precizat că vineri, în jurul orei 14,00, se așteaptă să ajungă medicamentele în spital.
Spitalul Județean de Urgență Giurgiu are înscriși pentru tratamente aproximativ 700 de pacienți cu cancer, care primesc tratament atât din farmacia cu circuit închis a spitalului, cât și din alte farmacii. Alte aproximativ 500 de persoane beneficiază de tratament cu medicamente care conțin morfină.