DSU:”Afirmațiile conform cărora neachiziționarea de ambluanțe a slăbit capacitatea de intervenție reprezintă acuze nefondate”

Publicat: 01 08. 2024, 12:40

Afirmațiile conform cărora „neachiziționarea de ambulanțe este o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei”, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate, afirmă reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

DSU precizează că în ultimii patru ani, Serviciile de Ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe.

„821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4×2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4×4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 de ambulante de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat pentru Ambulanța București 106 ambulanțe. Deci asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță, mai exact 927 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță livrate numai în ultimii 4 ani.

Procesul de achiziție de ambulanțe inițiat în anul 2022 nu a mai putut fi realizat, dat fiind faptul că ofertanții nu și-au mai susținut ofertele care fuseseră agreate prin acordul cadru și nu au acceptat nici majorările de prețuri care au devenit posibile prin OUG nr. 64/2022, considerând că este mai convenabil pentru ei să se prezinte cu noi oferte la o nouă procedură de achiziție, motivele invocate fiind legate de creșteri substanțiale de prețuri ale materialelor folosite sau crize regăsite pe piața auto (criza semiconductorilor), generate de pandemia de COVID-19 și situația geopolitică delicată reprezentată de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Astfel, afirmațiile conform cărora „Neachiziționarea de ambulanțe – o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei”, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate”, se arată în comunicatul DSU.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, în aceeași perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanțe, peste o treime din ce a primit Serviciul de Ambulanță.

„De asemenea, la acest moment, procesul de achiziție de noi ambulanțe destinate Serviciilor de Ambulanță și SMURD se regăsește în ultima fază de evaluare, valoarea constând în 120 milioane Euro, fonduri europene nerambursabile.

Totodată, referitor la afirmația ministrului sănătății, vehiculată recent în spațiul public și de către un secretar de stat din cadrul MS, conform căreia, “Ordonanța (OUG1/2014) trebuie să ajungă în Parlament”, precizăm conducerii Ministerului Sănătății că actul normativ despre care face referire și care a fost aprobat de Guvern, a fost APROBAT ȘI ÎN PARLAMENT, în același an, 2014, prin LEGEA 104/8 iulie 2014.

Departamentul pentru Situații de Urgență își dorește o cooperare loială și transparentă cu toate instituțiile, sens în care are o totală deschidere pentru progres și evoluție în ciuda dificultăților întâmpinate, având un angajament profund asumat în fața tuturor românilor și anume protejarea și salvarea vieții și a bunurilor acestora”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit la Antena 3 despre relația sa actuală cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a spus că îl apreciază pentru calitățile sale profesioanle, dar nu acceptă incapacitatea sa de a colabora, oferind și detalii în acest sens.

„Îl respect pe domnul doctor Arafat, pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate, dacă vreți, de a colabora. Dânsul colaborează într-un singur fel, în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății, pentru că despre asta discutăm”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre relațiile sale cu Raed Arafat: „Nu apreciez în niciun fel această INCAPACITATE de a colabora”

Alexandru Rafila propune testare UNITARĂ pentru depistarea șoferilor care au consumat substanțe interzise