Prima pagină » Sănătate » Duminica Floriilor, a doua zi cu dezlegare la PEȘTE din Postul Paștelui. Care este peștele ideal

Duminica Floriilor, a doua zi cu dezlegare la PEȘTE din Postul Paștelui. Care este peștele ideal

Duminica Floriilor, a doua zi cu dezlegare la PEȘTE din Postul Paștelui. Care este peștele ideal
Duminica Floriilor, a doua zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui. Care este peștele ideal

Postul Paștelui este de departe cel mai lung și cel mai sever post din calendarul ortodox, el cuprinzând numai două zile cu dezlegare la pește: Bunavestire și Duminica Floriilor.

Este un obicei vechi pentru români să consume pește în aceste două zile din perioada Postului Mare și, deși specialiștii ne spun de foarte mult timp că peștele are calități deosebite, care este, totuși, cel mai recomandat pentru consum?

Cum îl alegem, cum îl gătim și, mai ales, care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce peștele organismului uman?

Care este cel mai bun pește pe care îl putem alege?

Nutriționistul Lygia Alexandrescu spune, pentru HotNews, că orice tip de carne de pește este bun pentru sănătate, însă există un secret: carnea de pește, spre deosebire de alte tipuri de carne, este cu atât mai sănătoasă cu cât este mai grasă.

Motivul este unul simplu: peștele gras conține mai mulți acizi grași Omega 3.

Atenție! Este foarte important să facem o distincție clară între peștele gras și peștele gătit gras. Specialistul atrage atenția că peștele trebuie să fie gătit dietetic, fără să adăugăm grăsimi suplimentare.

„Peștele trebuie să fie gătit dietetic. Azicii grași Omega 3, acele proteine de foarte bună calitate pentru sănătatea cardiovasculară și sănătatea sistemului nervos, se păstrează dacă peștele este gătit la grătar, la cuptor sau la abur, nu și dacă prăjim peștele”, subliniază nutriționista Lygia Alexandrescu.

Cu toate că peștele este o carne ușoară și sănătoasă, sfatul nutriționistului este să fim totuși atenți și la cantitate, după câteva săptămâni de mâncat doar vegetarian: „După o perioadă lungă de post, poate să existe tendința de a consuma prea mult pește”, spune nutriționistul.

Așa că sfatul nutriționistului este să avem grijă și la cantitate, deoarece „după un consum constant de timp de câteva săptămâni de plante și mâncăruri pe bază de plante, chiar și peștele poate să producă o serie de încărcări digestive”.

Atunci când alegem să cumpărăm pește, el trebuie să fie cât mai proaspăt.

Peștele alterat poate crea mari probleme pentru sănătate, o toxiinfecție alimentară din această cauză nefiind deloc plăcută.

În cazul în care este alterată, carnea de pește poate conține bacterii foarte periculoase, precum Clostridium, Salmonella, E. coli, care cauzează probleme de sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și