În cadrul studiului publicat recent în Nature, cercetătorii au efectuat experimente pe șoareci pentru a demonstra deteriorarea permanentă a ADN-ului la expunerea la alcool, scrie Medical Express.
Savanții au administrat etanol (alcool diluat) șoarecilor, apoi au utilizat analize genetice pentru a examina efectele cauzate de acetaldehidă, un chimical dăunător produs atunci când corpul procesează alcoolul.
Oamenii de știință au descoperit că acetaldehida poate rupe și deteriora ADN-ul din celulele stem, ducând la cromozomi rearanjați, schimbând secvențele din celule. Atunci când aceste celule stem devin defectuoase pot da naștere la tumori.
Noua descoperire ne ajută să înțelegem mai bine cum consumul de alcool crește riscul apariției a șapte tipuri de cancer, inclusiv tipurile comune precum cel mamar sau cancerul de colon.
„Unele tipuri de cancer apar din cauza deteriorării ADN-ului din celulele stem. Deși în unele situații deteriorarea poate părea întâmplătoare, descoperirile noastre sugerează că alcoolul poate crește riscul apariției acestor deteriorări”, a precizat Ketan Patel, conducătorul acestui studiu.
Citește continuarea în Descoperă!