Prima pagină » Sănătate » Efectele asupra organismului ale unei nopți pierdute. Ce spun experții

Efectele asupra organismului ale unei nopți pierdute. Ce spun experții

Efectele asupra organismului ale unei nopți pierdute. Ce spun experții
O noapte nedormită are efecte îndelungate asupra întregului organism iar experții explică care sunt acestea, dar fac și câteva recomandări pentru cei care fac nopți albe.

„Opt ore de somn sunt esențiale pentru ca un organism să funcționeze la capacitatea normală”, a declarat doctorul Janette Nesheiwat pentru publicația Greatist.

„Efectele lipsei de somn au fost comparate cu cele pe care le are alcoolul”, a continuat aceasta.

Un studiu referitor la efectele lipsei de somn a revelat faptul că după 17-19 ore fără somn, participanții și-au desfășurat activitățile mai rău decât o persoană cu o alcoolemie de 0,5% iar după alte câteva ore fără somn, activitățile au fost performate la nivelul unei persoane cu o alcolemie de 1%.

Somnul și memoria

„Pe scurt, somnul consolidează memoria. O mare parte din informația pe care o absorbi atunci când ești treaz este procesată în timp ce dormi”, a menționat doctorul David Greuner, membru al Asociației Chirurgicale NYC.

„Nu doar memoria îți este alterată, dar abilitatea de a rezolva probleme este de asemenea afectată, în plus, și modul în care reacționezi, atenția, concentrarea și gândirea. Creierul nu este pe atât de eficient pe cât ar fi trebuit”, a continuat acesta.

Într-un studiu din 2013 făcut de Universitatea Berkeley s-a descoperit faptul că în timpul somnului amintirile esențiale sunt transferate de la nivelul memoriei pe termen scurt la nivelul memoriei pe termen lung. Când ai un somn de proastă calitate, acele amintiri nu sunt mutate în cortexul prefrontal pentru a fi „înmagazinate”, deci sunt uitate.

„Atunci când faci o noapte albă – chiar și doar una – lipsa somnului poate avea efecte enorme asupra minții și organismului”, a declarat doctorul David Greuner.

Destabilizarea ritmului cicardian

Ritmul cicardian reprezintă ciclul de funcționare al organismului. Spre exemplu, el este cel care te anunță când trebuie să te trezești, când trebuie să dormi etc.

„Corpul transmite mesaje hipotalamusului pe perioada întregii zile, ulterior el eliberează hormonii ce declanșează starea de oboseală, senzația de foame etc.”, a explicat David Greuner. „Dacă stai treaz toată noaptea, aceste mesaje devin ca niște lovituri, determinându-te să te simți teribil”, a continuat expertul.

Deci nu doar că te vei simți obosit, ci vei resimți o senzație acută de foame, vei fi agresiv, vei avea tot felul de stări. Și, în plus, și obiceiurile alimentare sunt afectate.

„Lipsa somnului afectează obiceiurile alimentare și metabolizarea glucozei. În fapt, nivelul grelinei (hormon care declanșează senzația de foame) crește, în timp ce nivelul leptinei scade (hormon care declanșează senzația de sațietate)”, a explicat Kimberly Fenn, profesor de psihologie la Universitatea Michigan.

„Deci, după o noapte albă, senzația de foame este mai acută decât de obicei iar senzația de sațietate este mult mai redusă. În plus, organismul își pierde din abilitatea de metabolizare a glucozei, proces asemănător cu cel specific stării pre-diabetice”, a continuat aceasta.

Când nopțile albe devin un obicei

Problemele fizice și mentale apar la scurt timp după deprivarea organismului de somn.

Dar dacă nopțile albe devin un obicei, efectele de înrăutățesc: nivel ridicat de stres, diabet, obezitate, risc de atac cerebral, tensiune și depresie, potrivit explicațiilor oferite de doctorul Kimberly Fenn.

Dacă totuși ai făcut o noapte albă, specialiștii recomandă:

1. Evită consumul excesiv de cafea

2. Bea mai multă apă

3. Mănâncă sănătos

4. Încearcă să tragi un pui de somn dacă ai timp

Dacă ai grijă de organismul tău, recuperarea după o noapte nedormită va dura mai puțin, însă, uneori, e nevoie chiar și de câteva săptămâni.

Foto: Pixabay

 

 

Citește și